Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Wycielone pod szczególnym nadzorem

Data publikacji 24.05.2021r.

Sukces w dobrym rozdojeniu krów po wycieleniu tkwi przede wszystkim w pełnym pokryciu ich zapotrzebowania na energię, białko oraz witaminy i składniki mineralne.

Dlatego też, niezależnie od wielkości stada, w każdym powinna być utworzona grupa krów świeżo wycielonych tzw. fresh cow, do około 30.–40. dnia laktacji. Utworzenie takiej grupy umożliwia właściwe przygotowanie żwacza, czyli namnożenie się bakterii amylolitycznych i wzrost brodawek żwaczowych. W pierwszych dwóch tygodniach po porodzie bardzo często obserwujemy utratę apetytu, co ma swoje konsekwencje. Badania potwierdziły, że zmniejszenie pobrania paszy od 25 do 40% w stosunku do zapotrzebowania powoduje występowanie zaburzeń metabolicznych oraz prowadzi do pogorszenia rozrodu, nie wspominając o spadku wydajności mlecznej. Metaboliczna adaptacja krów bezpośrednio po porodzie ukierunkowana jest na zaopatrzenie gruczołu mlekowego w niezbędne do syntezy mleka substraty. W tym czasie najbardziej wzrasta zapotrzebowanie na glukozę, która jest niezbędna do syntezy laktozy mleka. Szczególnie intensywne przyspieszenie przemian i wzrost zapotrzebowania występuje w pierwszych 6 tygodniach laktacji. Przy dużym deficycie energii następuje znaczne pobranie energii z tłuszczu zapasowego. Obliczono, że z tego tłuszczu krowa może wyprodukować nawet 900 kg mleka, ale rezerwy białka pozwalają na wyprodukowanie tylko 300 kg mleka.

Tak więc najważniejszym celem utworzenia grupy fresh cow jest pobudzenie apetytu. Stąd też krowy świeżo wycielone powinny otrzymywać dawkę „zagęszczoną” energetycznie i białkowo. W praktyce zwiększenie koncentracji energii w dawce odbywa się poprzez zwiększenie w niej energetycznych, skrobiowych pasz treściwych, takich jak śruty zbożowe, kiszone ziarno kukurydzy czy wysłodki buraczane. Skarmiając te komponenty dawki trzeba pamiętać, że ich nadmiar może prowadzić do subklinicznej kwasicy. W żywieniu wysoko wydajnej grupy fresh specjaliści zalecają stosowanie śruty z ziaren kukurydzy, która jest wolniej i w mniejszym stopniu rozkładana w żwaczu, w porównaniu do śrut zbożowych. Zmniejsza się więc ryzyko zakwaszenia żwacza, a trawienie skrobi w jelicie cienkim jest efektywniejsze. W opinii prof. Z. M. Kowalskiego najefektywniejszym sposobem na zwiększenie gęstości energetycznej dawki jest stosowanie dodatków tłuszczowych.Tłuszcz zawiera bowiem ponad dwa razy więcej energii netto niż skrobia zawarta w ziarnach zbóż. Grupa krów świeżo wycielonych ma także odmienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały oraz inne dodatki specjalistyczne
(np. glukoplastyczne).

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a