Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Przedwojenny budyń migdałowy

Data publikacji 01.06.2021r.

Składniki na budyń: 200 g zmielonych migdałów, 1 czerstwa bułka, 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%, 6 jajek, 3 łyżki cukru.

Składniki na sos malinowy: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki syropu malinowego rozcieńczonego w 3/4 szklanki wody.

Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z białek. Migdały z bułką przepuścić przez maszynkę i wymieszać ze śmietanką, cukrem i żółtkami. Na koniec wymieszać z pianą z białek. W dużym garnku, w którym będzie gotowany budyń, zagotować wodę, tak aby forma była wyżej (żeby nie nalała się woda do środka). Masę wyłożyć do formy budyniowej (lub innej formy, np. do babkowej), zamknąć ją albo – w przypadku zwykłej formy – zabezpieczyć folią spożywczą i gotować pod przykryciem około godziny. Wyjąć formę, budyń przełożyć na talerz. Zagotować rozcieńczony syrop, mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/4 szklanki wody, dodać do syropu i gotować, aż zgęstnieje. Polać budyń. W sezonie można ozdobić świeżymi malinami.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a