Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Rozród i somatyka boją się upałów

Data publikacji 01.06.2021r.

Przed nami najcieplejsze miesiące w roku. W wielu stadach w okresie upałów dochodzi do wzrostu komórek somatycznych w mleku zbiorczym o 100 tys./ml i więcej. Krowy ze zwiększoną zawartością komórek somatycznych produkują mniej mleka i gorszej jakości.

Latem, podczas upałów dochodzi do kilku niekorzystnych dla wymienia okoliczności, które znacznie zwiększają wrażliwość gruczołu mlekowego na infekcje i utrudniają naturalną obronę przed nimi. Jest to m.in. słabsze niż w innych porach roku domykanie się zwieracza kanału strzykowego, co ułatwia dostęp patogenów. Jeden z ważniejszych mechanizmów chłodzących krowy mleczne – to pocenie. Nie polega ono tylko na wydalaniu wody, ale również wielu substancji mineralnych i witamin. Stres cieplny zwiększa też intensywność niekorzystnych procesów oksydacyjnych, uszkadzających komórki i zwiększających podatność na zakażenie. Również letnie inwazje much są jedną z poważniejszych przyczyn zakażenia wymienia.

U krów narażonych na stres cieplny obniżeniu ulega poziom progesteronu i estradiolu we krwi, w efekcie czas trwania rui skraca się nawet poniżej 8 godzin. Stres cieplny w znaczący sposób zmniejsza przepływ krwi w macicy, skraca okres rui, pogarsza jakość komórek jajowych oraz zaburza prawidłowy rozwój zarodków.

Jednym z nowatorskich pomysłów na eliminację stresu cieplnego u krów jest krzyżowanie ras bydła niewrażliwego na wysoką temperaturę z rasami wrażliwymi jak np. hf. Zdaniem badaczy, można będzie już w niedalekiej przyszłości modyfikować tak rasy bydła, aby uzyskać krzyżówki odporne na stres cieplny. Pomocna z pewnością będzie identyfikacja genów zwierząt, odpowiedzialnych za wrażliwość lub odporność na stres cieplny. Np. gen slick wykryty u rasy sanepol, zwiększa zdolności termoregulacyjne oraz wpływa na długość włosów u tej rasy bydła.

Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a