To tylko teoria, której wprowadzenie w hodowlaną praktykę nie jest łatwym zadaniem, szczególnie na 3 tygodnie przed i 3 tygodnie po wycieleniu. Wtedy bowiem następuje ograniczone pobranie paszy prowadzące do powstania ujemnego bilansu energetycznego, a w konsekwencji do problemów metabolicznych. Przyczyn zmniejszonego pobrania paszy jest wiele, jednak częstym błędem żywieniowym jest nadmierne rozdrobnienie TMR-u. Drobno pocięte kiszonki, wymieszane w wozie paszowym z dużymi ilościami pasz treściwych, wysłodkami lub młótem nie są korzystne fizjologicznie dla krowy, ponieważ zwierzę wydziela wówczas zbyt mało śliny. Płyn żwacza nie jest więc dostatecznie buforowany, a zbyt kwaśne środowisko żwacza obniża apetyt. Szybkim objawem złej struktury dawki jest niski procent tłuszczu w mleku. Niskie pH żwacza powoduje także pojawienie się kulawizn, co wpływa na gorsze pobranie paszy. Jednym z czynników charakteryzujących prawidłowe żywienie jest pobranie suchej masy. Przyjmuje się, że wysokowydajna krowa, w drugim miesiącu laktacji powinna spożywać 20–22 kg suchej masy dziennie. W praktyce, zwiększenie pobrania suchej masy o 1 kg powoduje zwiększenie produkcji mleka o 2 kg.
Struktura dawki to tylko jeden z czynników decydujących o apetycie krowy. Bardzo istotnym elementem jest również kondycja zwierzęcia. Apetytu nie będzie miała bowiem krowa zbyt tłusta w okresie zasuszenia. Krowa prawie połowę życia poświęca na pobieranie i przeżuwanie paszy i dlatego hodowca powinien zapewnić optymalne do tego warunki. W oborach uwięziowych należy zadbać o dobre systemy wiązania, długość stanowisk, budowę żłobów i funkcjonowanie poskromów. Dno żłobu powinno znajdować się 10–15 cm powyżej poziomu stanowiska, ponieważ wyższe usytuowanie powoduje mniejszą sekrecję śliny i obniżenie spożycia paszy. W oborach wolnostanowiskowych mniejsze pobranie paszy może mieć związek z ograniczonym dostępem do stołu paszowego(70–75 cm), wadliwie rozmieszczonymi poidłami lub śliską nawierzchnią stanowisk.
Innymi czynnikami, które mogą wpływać na spadek pobrania paszy jest niska jakość kiszonek, kulawizny, dominacja w grupie, zbyt mała ilość zadawanych pasz. Bo pusty stół paszowy to elementarne zaniechanie.