Eksperci z programu "Krowie na Zdrowie", we współpracy z Gospodarstwem Majątek Ziemski Stary Jaworów SA zainaugurowali w minionym miesiącu, prawdopodobnie pierwszy w Polsce projekt, którego celem jest znalezienie przepisu na idealną belę.
Projekt przeprowadzono na użytkach zielonych należących do Gospodarstwa Majątek Ziemski Stary Jaworów SA w Milikowicach (woj. dolnośląskie). Zmiennymi, które mają wyłonić belę idealną oraz którymi operowano podczas przygotowywania balotów, były między innymi:
Parametry prasy zwijającej – liczba noży, ciśnienie prasowania, liczba owinięć balotu, materiał do owijania (siatka, folia), poziom napięcia folii na owijarce.
Rodzaj zbieranego materiału – lucerna, mieszanki traw pastewnych. Termin i faza pokosu.
Zakiszanie – rodzaj i przeznaczenie środka do zakiszania zielonek. Jakość balotu z zakiszonego materiału w porównaniu z balotem wykonanym bez zakiszania.
Skarmianie – wartość pokarmowa dla bydła. Ocena przygotowanego materiału z punktu widzenia profesjonalistów ds. żywienia zwierząt.
Zbiór sianokiszonki wykonano prasą stałokomorową z owijarką CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP. Zbierany materiał stanowiła lucerna odmiany Yellow Jacket od firmy Barenbrug oraz mieszanki traw pastewnych. Do zakiszania zielonek użyto dwóch inokulantów Pioneer®, 11 G22 oraz 11 GFT. Przygotowanym w ten sposób balotom przyporządkowano różne kolory, odpowiednio dla każdej
z czterech grup bel, które zostaną poddane badaniom laboratoryjnym. Podczas prac na użytkach zielonych ekspertom towarzyszyła ekipa filmowa dokumentująca przebieg projektu.
Zebrany materiał po 12 tygodniach zostanie poddany badaniom laboratoryjnym, których celem będzie analiza jakości przygotowanych kiszonek. Laboranci wskażą także, które z przyjętych w projekcie zmiennych miały największy wpływ na końcowy wynik oceny jakości balotów. Rezultaty zostaną skonsultowane ze środowiskiem uniwersyteckim.
Jak zdefiniować Idealną Belę? Odpowiedź na to pytanie uzyskana zostanie już niebawem, o czym oczywiście informować będziemy na łamach naszego tygodnika.
r e k l a m a