Jednym ze sposobów zmniejszenia negatywnych skutków stresu cieplnego jest właściwe żywienie zwierząt. Każdego lata przypominamy najważniejsze zalecenia w tym zakresie, bowiem, jak przekonujemy się podczas naszych licznych wizyt w mlecznych gospodarstwach, gdy tylko rosną temperatury powietrza niemal natychmiast obserwowany jest spadek pobrania paszy, który wynieść może nawet 25%. Krowy narażone na stres cieplny nie tylko mniej pobierają paszy, ale również wytwarzają mniej masy ciała na jednostkę pobranej paszy. Jednym słowem chudną. Zwierzęta muszą bowiem wydatkować więcej energii na pobudzenie procesu rozpraszania ciepła wewnętrznego poprzez pocenie się, przyspieszone bicie serca i zwiększenie liczby oddechów, ograniczając w ten sposób ilość energii na cele produkcyjne. Obniżone pobranie paszy, wraz ze zwiększoną ilością wypitej wody, wpływa na wypełnienie żwacza.
Poniżej prezentujemy najważniejsze zalecenia:
r e k l a m a
Zwiększenie pobrania potasu i sodu. Pocące się zwierzęta wyprowadzają z organizmu wodę wraz z elektrolitami. W warunkach sprzyjających stresowi cieplnemu zawartość potasu w dawce pokarmowej powinna być zwiększona do ok. 1,5%, co przy pobraniu 25 kg suchej masy daje pobranie 375 g potasu.
Zwiększenie udziału pasz treściwych w dawce pokarmowej kosztem mniejszego udziału pasz objętościowych, których fermentacja w żwaczu generuje ciepło. Trzeba jednak pamiętać, że żywienie dawkami ze zwiększoną zawartością pasz treściwych zwiększa zagrożenie kwasicą, dlatego konieczne jest stosowanie np. kwaśnego węglanu sodu czy żywych kultur drożdży.
r e k l a m a