Wątroba krowy wykonuje około 1500 różnorakich funkcji. Rośnie do 3. roku życia, waży od 1 do 1,5% masy ciała krowy. Każde uszkodzenie tego cennego gruczołu ogranicza zdolności wydajnościowe zwierzęcia. Jedną – z jakże ważnych dla funkcjonowania organizmu – funkcji wątroby jest detoksykacja. Wątroba detoksykuje i poddaje recyklingowi "odpady", takie jak: uszkodzone komórki, leki, toksyny i amoniak. Trujące pozostałości usuwane są przez jelita i nerki. Tak więc wątroba, jak i nerki podczas kilkusetdniowej laktacji nie tylko intensywnie pracują, ale również kumulują w sobie bardzo duże ilości substancji toksycznych i szkodliwych dla organizmu. Wykorzystując okres zasuszenia na regenerację żwacza oraz wymienia, warto zatem pomyśleć również o odtruciu i regeneracji wątroby, a także nerek. Bardzo dobre efekty w tym zakresie wykazują hepatyki zawierające w swoim składzie stymulatory trawienne aktywujące mikroflorę żwacza, sorbiol, cholinę, hydrolizowaną kazeinę, metioninę, niacynę oraz zioła. Szczególnego znaczenia nabierają preparaty absorbujące mikotoksyny. Stosowanie ich w okresie zasuszenia właściwego, kiedy w diecie znajdują się duże ilości słomy nie zawsze dobrej jakości, daje bardzo dobre efekty zdrowotne i produkcyjne.
Beata Dąbrowska