W gospodarstwie rolnym w Münster-Amelsbüren po raz pierwszy w Niemczech zbadano, czy metoda ta wykazuje powyższe oraz inne pozytywne efekty także w opasie buhajów – w odniesieniu do wydajności tuczu, zdrowia zwierząt i wartości tuszy.
W ramach trwającego 243 dni doświadczenia żywieniowego na Uniwersytecie Nauk Stosowanych w Osnabrück sprawdzono, jaki wpływ na pobieranie paszy, dzienny przyrost masy ciała, jakość odchodów (strawność), pH żwacza i wartość tuszy buhajów opasowych ma żywienie z wykorzystaniem technologii SHREDLAGE® w porównaniu z konwencjonalną kiszonką z kukurydzy. Kukurydza została zebrana na początku września 2019 r. przy użyciu dwóch technologii: konwencjonalnej i Shredlage.
Po 11-tygodniowym okresie zakiszania rozpoczęto podawanie kiszonek 72 buhajom rasy fleckvieh. Ich średnia waga w momencie rozpoczęcia doświadczenia wynosiła 382 kg. Grupa doświadczalna otrzymywała TMR z kiszonką SHREDLAGE® bez słomy, a grupa kontrolna – TMR z krótko przyciętą kiszonką z kukurydzy i słomą. Dawki pokarmowe różniły się jedynie długością sieczki kiszonek z kukurydzy, dodatkiem słomy oraz kompensacją izoenergetyczną przez pszenżyto, żyto i ziarno kukurydzy. Zawartość energii i składników odżywczych w dawkach doświadczalnych i kontrolnych była na porównywalnym poziomie.Pobieranie paszy każdego dnia rejestrowano i dokumentowano w formie średnich wartości dla grupy. Dodatkowo, wszystkie zwierzęta zostały zważone w 64. i ponownie w 176. dniu doświadczenia. Za pomocą bolusów umieszczanych w żwaczu u 6 zwierząt z każdej grupy przez 150 dni doświadczenia mierzono i rejestrowano wartość pH w żwaczu. Ponadto 10-krotnie przeprowadzono płukanie próbek odchodów, aby na ich podstawie ocenić strawności dawek pokarmowych.
Na koniec, już po uboju, określono i porównano masę tuszy, klasę handlową i klasę otłuszczenia. Wynikające przychody z tuszy zestawiono z kosztami żywienia grupy doświadczalnej i kontrolnej. W porównaniu uwzględniono przy tym wyższe o 1 euro/t świeżej masy koszty paszy podstawowej dla wariantu SHREDLAGE®.
Wyniki doświadczenia:
r e k l a m a
Przy wartościach odpowiednio 224 kg SM/m3 i 216 kg SM/m3, w wariantach krótkiego cięcia i SHREDLAGE® uzyskano niemal takie samo zagęszczenie w silosie.
Zwierzęta z grupy krótkiego cięcia zjadały średnio 10,5 kg SM dziennie, a zwierzęta z grupy SHREDLAGE® – 10,2 kg SM TMR.
r e k l a m a
Średnia waga zwierząt w 64. dniu doświadczenia była porównywalna i wynosiła nieco poniżej 480 kg w obu grupach. W 176. dniu doświadczenia zwierzęta z grupy SHREDLAGE® ważyły 648,6 kg – o 7,4 kg mniej niż zwierzęta z grupy krótkiego cięcia. Dzienny przyrost masy ciała w ciągu pierwszych 176 dni nie różnił się znacząco: u zwierząt z grupy krótkiego cięcia wyniósł on 1,55 kg, a u zwierząt z grupy SHREDLAGE® – 1,51 kg.
Pomimo nieco niższych przyrostów dziennych w pierwszych 176 dniach u zwierząt z grupy SHREDLAGE® uzyskały one masę tuszy 402,9 kg – to o ok. 6 kg więcej w porównaniu ze zwierzętami z grupy krótkiego cięcia. W ramach oceny tusz według klasy handlowej zwierzęta z grupy SHREDLAGE® uzyskały średni wynik R+, podczas gdy w grupie krótkiego cięcia przyznawano oceny od R do R+. W ocenie klasy otłuszczenia zwierzęta karmione kiszonką SHREDLAGE® zostały ocenione na 2+, co było lepszym wynikiem w porównaniu ze zwierzętami karmionymi krótko przyciętą kiszonką. Tym samym grupa SHREDLAGE® miała ogólnie lepszą klasę handlową oraz znacznie korzystniejszą klasę otłuszczenia.
Wahania pH w ciągu dnia u zwierząt z grupy SHREDLAGE® były na niższym poziomie niż u zwierząt z grupy krótkiego cięcia, co miało pozytywny wpływ na strawność włókna. Wyższe wartości pH u zwierząt karmionych kiszonką SHREDLAGE® mogą zmniejszać częstość występowania kwasicy i tym samym przyczyniać się do poprawy ich stanu zdrowia.
W dawce SHREDLAGE® możliwa była rezygnacja ze słomy paszowej, co pozwoliło dodatkowo zaoszczędzić paszę treściwą.
Ocena ekonomiczna kosztów zakiszania, paszy i tusz wykazała wartość dodaną na poziomie ok. 39 euro na zwierzę na korzyść wariantu SHREDLAGE®