Pizza z kurkami
Składniki na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 50 g drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru.
Dodatki: 150 g kurek, olej, 2 cebule, 1 kulka
mozzarelli, 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, kilka plasterków sera camembert, kilka plasterków boczku cienko pokrojonego, świeże zioła: koperek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz.
Wykonanie: Drożdże utrzeć z mlekiem, z cukrem oraz łyżką mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do mąki dodać sól, oliwę i wlać mleko z drożdżami. Mieszać i wyrobić na jednolite ciasto, odstawić na 30 minut pod ściereczką. Po tym czasie rozłożyć na blacie papier do pieczenia, a następnie dłońmi rozciągnąć i ugnieść ciasto, nadając mu okrągły kształt. Kurki oczyścić i wypłukać, duże sztuki można pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać kurki i podsmażać je razem przez 15 minut. Do śmietany dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać posiekane zioła, po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Rozsmarować śmietanę z ziołami na cieście. Na śmietanie ułożyć startą na tarce mozzarellę i plastry camemberta oraz boczku. Wyłożyć podsmażone kurki z cebulą. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C.