W ten sposób zjadają dużo więcej niż potrzebują, a gdy kolejna krowa zajmie opuszczone po niej miejsce, pobiera przebrane już resztki. Takie zachowanie stwarza oczywiście problemy w postaci negatywnego wpływu na kondycję, zakwaszenie organizmu i spadek wydajności. Zjawisko to dobitnie pokazuje jak ogromne znaczenie – obok jakości zadawanych pasz – ma sposób ich skarmiania.
Aby uniknąć tych niepożądanych sytuacji zaleca się, aby przestrzeń przy stole paszowym na krowę wynosiła minimum 76 cm (w oborach z robotem jest to nieco mniej). Jeżeli mamy krótszy stół paszowy to należy zadawać pasze dwa razy dziennie albo często ją podgarniać. Konieczne jest bowiem, aby wszystkie krowy najadły się w 90 minut po zadaniu paszy i po każdym doju.
Przeprowadzone zostały badania, w których sprawdzano trzy różne długości stołu paszowego przypadające na krowę: 61, 69 i 76 cm. Przy szerokości 61 cm tylko 80% krów mogło znajdować się przy stole w momencie "szczytu", a dopiero przy 76 cm na krowę wszystkie zwierzęta mogły jeść w odpowiednim czasie. Potwierdzeniem, dlaczego miejsce przy stole paszowym ma tak ogromne znaczenie jest z pewnością kolejne doświadczenie, w którym dowiedziono, że gdy przy stole krowa ma do dyspozycji jedno miejsce, to około 55% czasu(w stosunku do czasu stania) przy nim spędzonego będzie jadła. Gdy do dyspozycji będzie miała np. 1,3 miejsca, to czas przeznaczony na jedzenie wzrasta do ponad 60%.
Aby sprawdzić, czy nasze krowy mają odpowiedni komfort żywienia należy przede wszystkim obserwować stado i odpowiedzieć na poniższe pytania:
*jaki procent krów leży i przeżuwa,
*czy żwacz jest odpowiednio wypełniony,
*jaki jest rozkład oceny kondycji BCS dla stada,
*jaka jest konsystencja kału,
*czy widać konkurencję przy stole paszowym,
*czy widać sortowanie,
*czy krowy liżą stół paszowy, czy czekają, aby jeść,
*czy stół jest czysty i higieniczny,
*ile razy na dzień zdawana jest pasza,
*ile razy jest podgarniana.
Pamiętajmy także, że stół paszowy musi być czysty i higieniczny, co zapewnia m.in. jego gładka powierzchnia, którą łatwo można wyczyścić. Na chropowatych powierzchniach gromadzą się bakterie i grzyby, które – szczególnie w okresie letnim – prowadzą do szybkiego zagrzewania się i psucia paszy. Staje się ona mniej smaczna, a tym samym jest mniej chętnie pobierana przez zwierzęta.
r e k l a m a
Beata Dąbrowska
Fot. 375 – Kanadyjskie badania wykazały, że tylko dzięki dodatkowym 2 cm na krowę dostępu do wody można zyskać blisko 0,8 kg mleka więcej