Początek miesiąca sprzyja pracom przy pielęgnacji gleby, odchwaszczaniu, wysypywaniu korą międzyrzędzi. To dobra pora na dzielenie irysów i piwonii, a także robienie odkładów agrestu i porzeczek. W dni kwiatu niech zajmują nas orliki, smagliczki, naparstnice, dzwonki ogrodowe, ostróżki. Wysiewamy na rozsadnikach nasiona bratków, stokrotek, niezapominajek. Na rabatach wysadzamy astry, rozchodniki i rudbekie. Ścinamy kwiaty na susz. W dni liścia do połowy miesiąca wysiewamy i sadzimy rozsady sałaty, szpinaku, brokułu, jarmużu, roszponki, kopru. Warzywa liściowe, które wcześniej trafiły na zagony, wzmacniamy rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw. To dobry czas na wysiew roślin z przeznaczeniem na przyoranie lub przekopanie na zielony nawóz. Te dni sprzyjają również zakładaniu trawników oraz sadzeniu na rabatach traw ozdobnych. Sadzimy krzewy i drzewa iglaste, liściaste. W dzień owocu, tuż przed nowiem, prowadzimy prace pielęgnacyjne na roślinach owocowych, m.in. usuwamy pędy jednoroczne jabłoni, grusz. Prześwietlamy drzewa pestkowe, z których zebraliśmy owoce. Letnie odmiany malin również warto przeciąć, usuwając pędy, z których zebrano owoce. Kosimy truskawki i poziomki, ściółkujemy międzyrzędzia jagodowych. Tuż po nowiu wysadzamy rozsadę truskawek i poziomek, obrywamy dojrzałe śliwki, brzoskwinie, wiśnie z przeznaczeniem na przetwory, a w części warzywnej zbieramy ogórki, pomidory, cukinie i inne owocujące warzywa. W połowie miesiąca, gdy nadejdą dni korzeniowe, zasilamy glebę nawozami, zakładamy kompostowniki, wykładamy ściółki, a także zwalczamy chwasty. Częste spulchnianie gleby sprzyja jej przesuszaniu, ale również ogranicza występowanie ślimaków. Druga połowa miesiąca i dni kwiatowe sprzyjają sadzeniu wrzosów, chryzantem, mrozów, jesiennych astrów i golterii. Usuwamy przekwitłe kwiatostany i ich pozostałości z różaneczników i liliowców. Druga połowa miesiąca sprzyja też siewom, pielęgnacji i zbiorom owoców na przetwory. Robimy kiszonki, marynaty, dżemy, susze, sałatki i konfitury. To odpowiednia pora na kolejny oprysk pomidorów i ogórków serwatką z piwem w proporcji 1 : 1. To powinno pomóc w ochronie przed zarazą i mączniakem. Dni liściowe po pełni przeznaczamy na pielęgnację rabat, strzyżenie żywopłotów, nawozimy trawniki nawozami z ograniczoną ilością azotu. Czas zrobić zapas mięty, melisy, cząbru, tymianku z przeznaczeniem na susz. W okresie suszy podlewamy rododendrony, azalie, pierisy, hortensje ogrodowe, kalmie, które teraz wiążą pąki kwiatowe na kolejny sezon. Zbieramy warzywa liściowe. W dni owocu zbieramy ogórki, aronię, dynię, paprykę z przeznaczeniem na przetwory. Pod drzewami i krzewami owocowymi wysypujemy ściółkę. W ostatnie tego miesiąca dni kwiatu sadzimy byliny i rozsadę roślin dekoracyjnych uprawianych z siewu, które w przyszłym sezonie będą stanowiły ozdobę ogrodu. Sadzimy zimowity, jesienne astry oraz jesienne krokusy, ozdobne z liści i kwiatostanów trawy.
r e k l a m a