W najcieplejszych miesiącach roku wśród drobiu może występować więcej upadków, głównie dlatego, że rolnicy utrzymują dużą liczbę kur lub kaczek na stosunkowo małej powierzchni. Takie warunki wzmagają niekorzystne odczucie gorąca i powodują znaczne osłabienie ptaków oraz zwiększoną podatność na rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.
Podczas gorącego lata aktywne są też pasożyty zewnętrzne, które wywołują niepokój u drobiu, wyskubywanie piór. Ptaki nie śpią, stają się osowiałe, słabną i często padają. Latem może dochodzić do przesuszenia ściółki w kurniku, co powoduje jej zwiększone pylenie skutkujące podrażnieniem układu oddechowego i oczu. Również w miejscach zawilgoconych (okolice poideł) parująca ściółka i wysoka temperatura oraz szkodliwe gazy w powietrzu źle działają na skórę i błony śluzowe. Zaleca się usuwanie wilgotnej ściółki i dościelanie suchego materiału. Można też rozsypywać ziarno lub żwir, a drób, grzebiąc, spowoduje przewietrzanie ściółki. W celu zahamowania procesów mikrobiologicznych i neutralizacji amoniaku, który jest szczególnie niekorzystny latem, można stosować też do paszy lub na ściółkę preparaty zmniejszające aktywność biochemiczną ściółki lub konsystencję kału.
Gorsza nieśność, mniejsze jajka
Podczas upałów powinniśmy unikać wykonywania nagłych ruchów w budynku lub na wybiegu. Również przenoszenie ptaków wywołuje u nich ogromny stres. Ponadto, jeżeli w zbyt wysokich temperaturach otoczenia dochodzi do nieprawidłowego traktowania drobiu podczas łapania, pojawiają się u nich na skórze i tkance mięśniowej krwawe wylewy, które pogarszają wygląd tuszki.
Temperatura powyżej 25°C może doprowadzić do zmniejszenia produkcji jaj oraz znacznego pogorszenia się ich jakości, która w szczególności dotyczy białka i skorupy. Białko staje się rzadsze, a skorupa cieńsza i bardziej podatna na stłuczenia. Często obserwuje się także jej deformacje. Dzieje się tak dlatego, że organizm ptaków w wyższych temperaturach zużywa produkowaną przez siebie energię głównie na chłodzenie się. Dodatkowo kury nie mają apetytu w gorące dni i pobierają mniej paszy, co także doprowadza do spadku nieśności i pogorszenia jakości jaj.
Pogorszeniu ulegają także wskaźniki reprodukcyjne drobiu, jak zapłodnienie jaj i wylęgowość. Koguty i kaczory zamiast interesować się kryciem samic, poszukują cienia i wody. Wysokie temperatury doprowadzają do zmniejszenia przyrostów masy ciała w odchowie i pogorszenia wykorzystania paszy przez młode ptaki rzeźne, które późnym latem i jesienią przeznacza się na ubój.
Kiedy nie chcą jeść
Aby zapobiegać pogorszeniu wyników produkcyjnych u drobiu, należy w miarę możliwości jak najwcześniej rozpoczynać dzień świetlny oraz systematyczne wietrzyć kurnik. Zwilżanie powietrza obniża temperaturę i redukuje pylenie.
Wysokie temperatury latem wpływają na zmniejszenie pobrania paszy i wody. Włączanie co jakiś czas światła w nocy da szansę na dodatkowy czas na jedzenie. Ptaki muszą mieć w nocy także dostęp do poideł. Jakość wody powinna być bez zarzutu pod względem higieny, w tym celu można dodać do niej specjalne mieszaniny kwasów.
Korzystny wpływ na łagodzenie skutków upałów u drobiu ma podawanie do wody lub paszy witamin C oraz E, które stabilizują krążenie, oraz zbilansowana pasza zapewniająca zaopatrzenie w niezbędne witaminy oraz makro- i mikroelementy.
Długotrwały stres jest niekorzystny szczególnie dla sztuk o osłabionych zdolnościach adaptacyjnych. Z tego względu już w pierwszej fazie odczuwania stresu cieplnego powinniśmy zapewnić ptakom jak najwięcej zacienionych miejsc na wybiegu, które podczas upałów można polewać zimną wodą, co znacznie obniży odczuwalną temperaturę.
Urozmaicona dieta
Ze względu na zbyt małą ilość białka, składników mineralnych i witamin zboża nie powinny być jedyną paszą dla drobiu, dlatego należy wzbogacać ich dietę. Latem kury powinny korzystać z naturalnego wybiegu, który może zaspokajać nawet 40% ich zapotrzebowania na składniki pokarmowe. Ptakom można podawać również owoce, najlepiej w postaci rozdrobnionej. Zielonki i warzywa najlepiej podawać rano, natomiast wieczorem mieszankę złożoną głównie ze zbóż. Zielonki najczęściej stosuje się w postaci sieczki z traw, roślin motylkowych czy też pokrzyw. Pokrzywa ma bardzo korzystny skład mineralny, dlatego należy podawać ją zwłaszcza młodym ptakom. Zawiera między innymi witaminy C, K, B, kwas pantotenowy, flawonoidy, olejki eteryczne, kwas krzemowy i mrówkowy oraz składniki mineralne. Dominika Stancelewska