W Anglii przeprowadzono badanie, które objęło 10 mlecznych farm. Jednoznacznie wykazało ono powszechny niedobór witaminy E i beta-karotenu. Otóż, aż 90% świeżo wycielonych krów miało niedobór witaminy E, a 75% niedobór beta-karotenu. Połowa krów zasuszonych krów miała niedobór obu przeciwutleniaczy.
30% krów nadal miało niedobór obu przeciwutleniaczy jeszcze trzy tygodnie po wycieleniu. Dane te potwierdzają, że zwiększone ryzyko niedoboru witaminy E i beta-karotenu jest powszechne u krów żywionych tzw. "żółtą" dietą składającą się w ponad 50% z kukurydzy, słomy i całych roślin. W porównaniu z dietą "zieloną", dietą opartą na trawie, pasze te mają zwykle niską zawartość kluczowych przeciwutleniaczy. Potwierdza to fakt, że jedyne gospodarstwo żywiące krowy "zieloną" dawką pokarmową opartą na kiszonce z traw, w żadnym momencie nie miało niedoboru beta-karotenu.
Prowadzący badania lekarz weterynarii Andy Adler z Molecare Farm Vets twierdzi, że prawidłowe zaopatrzenie w witaminę E i beta-karoten jest kluczowe, biorąc pod uwagę rolę, jaką odgrywają w płodności. Przeciwutleniacze biorą udział w ochronie komórek organizmu przed szkodliwymi substancjami chemicznymi, które są wytwarzane w odpowiedzi na normalne urazy i urazy obserwowane podczas porodu. Jeśli chemikalia te nie zostaną usunięte, mogą mieć negatywny wpływ na tkanki ciała, a szczególnie te zaangażowane w płodność, takie jak rosnący oocyt. Dostarczanie krowom przeciwutleniaczy pomaga przeciwdziałać tym szkodliwym chemikaliom i chroni rosnący oocyt. Ponieważ oocyt zaczyna się rozwijać 100 dni przed rozpoczęciem rui, niezbędne jest upewnienie się, że krowa ma odpowiedni ich poziom w okresie zasuszenia i okresie przejściowym.
Fakt, iż wysoki odsetek świeżo wycielonych krów wykazuje niedobór przeciwutleniaczy
pokazuje, że warto zwiększyć ich suplementację w okresie porodu i pomóc przygotować krowę na zwiększone zapotrzebowanie podczas wycielenia. Suplementacja witaminą E i beta-karotenem w okresie zasuszenia krów zapewni najlepszą ochronę rozwijającego się oocytu, dzięki czemu jest gotowy do zapłodnienia.
Aktualne wytyczne sugerują podawanie do 1000 mg beta-karotenu na krowę dziennie we wczesnej laktacji oraz do 4000 j.m. na krowę dziennie witaminy E dla krów w okresie przejściowym.
Beata Dąbrowska
Źródło: Thedairysite.com