Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Bayer uruchamia program dekarbonizacji

Data publikacji 29.07.2021r.

Zgodnie z założeniami politycznymi Zielonego Ładu UE, głównym celem programu dekarbonizacji rolnictwa firmy Bayer jest walka ze zmianą klimatu poprzez ustanowienie na poziomie gospodarstw takich praktyk rolniczych w obszarze emisji dwutlenku węgla, które przyniosą korzyści dla całego łańcucha wartości.

Program rozpoczyna się od współpracy z 27 gospodarstwami z 7 krajów UE i sąsiedzkich: Francji, Hiszpanii, Belgii, Danii, Niemiec, Wielkiej Brytanii i Ukrainy. Europejską premierę globalnej Inicjatywy Węglowej (Carbon Initiative) Bayer ogłosił 1 lipca br.

r e k l a m a

Dekarbonizacja
łańcucha wartości

żywności, to cel programu koncentrującego się na działaniach rolników na rzecz bardziej stabilnego i zrównoważonego systemu żywnościowego. Wdrażanie przez rolników nowych praktyk w dziedzinie redukcji emisji dwutlenku węgla i realizacja celów Komisji Europejskiej w zakresie Zielonego Ładu będą nagradzane. Program firmy Bayer ma m.in. zbadać przyszłe struktury wynagradzania rolników. Jednocześnie program ten stanowi integralną część zobowiązań Bayer w zakresie zrównoważonego rozwoju, których celem jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa o 30 proc. do 2030 roku.

– Nasz program węglowy (Carbon Program) aktywnie przyczynia się do rozwoju rolnictwa w Europie poprzez bezpośrednią współpracę z rolnikami jako producentami podstawowymi, jak również poprzez angażowanie podmiotów obecnych w całym łańcuchu wartości żywności – podkreśla Lionnel Alexandre, Carbon Business Venture Lead na Europę, Bliski Wschód i Afrykę w Bayer Crop Science. Współpraca na poziomie całego łańcucha żywności pomoże obniżyć emisyjność europejskiego systemu żywnościowego w sposób korzystny dla rolników, środowiska i konsumentów. Główną ideą jest nagradzanie rolników za wdrażanie praktyk rolniczych przyjaznych dla klimatu, takich jak uprawy okrywowe, ograniczenie orki, płodozmian i precyzyjne stosowanie azotu. Działania te pozwalają zmagazynować węgiel w glebie, jednocześnie poprawiając jej stan, odporność i produktywność, jak również ograniczają emisje.

Bayer opracuje
narzędzie cyfrowe

które pozwoli wesprzeć program dekarbonizacji rolnictwa i pozwoli rolnikom ubiegać się o nagrody na podstawie dokładnych, zweryfikowanych danych. System ten będzie zgodny z obowiązującymi standardami ochrony danych osobowych, a przy tym niezawodny i łatwy w obsłudze. Cyfrowe rozwiązanie w zakresie monitorowania, raportowania i weryfikacji (MRW) opiera się na wiodącej w branży cyfrowej platformie rolniczej Climate FieldView firmy Bayer.

W projekcie bierze udział 27 gospodarstw – ich obszar obejmuje łącznie ok. 500 ha. Po ustaleniu aktualnej, wyjściowej zawartości węgla w gruntach rolników uczestniczących w projekcie, rozpocznie się wdrażanie praktyk rolnictwa przyjaznego dla klimatu, które będą monitorowane i doskonalone. Wnioski i dalsze spostrzeżenia, uzyskane od uczestniczących w projekcie partnerów z całego łańcucha wartości żywności, będą miały wpływ na przygotowanie precyzyjnego cyfrowego narzędzia MRW. Oczekuje się, że nowe rozwiązanie cyfrowe zostanie udostępnione w ciągu najbliższych trzech lat, natomiast wdrożenie go w ramach Climate FieldView planowane jest w trzecim roku programu.

– Nienaruszona struktura gleby i odpowiednia zawartość próchnicy mają decydujące znaczenie dla zabezpieczenia moich dochodów – podkreśla Stefanie Peters z Agro-Farm GmbH Nauen, należącego do sieci Bayer Forward Farm. – Moim zdaniem, rolnictwo węglowe, magazynowanie węgla w glebie, może się do tego w znacznym stopniu przyczynić. Cieszę się również na współpracę z różnymi uczestnikami programu węglowego Bayer.

r e k l a m a

Europejski start programu

jest częścią Globalnej Inicjatywy Węglowej firmy Bayer. Została ona zapoczątkowana w USA i Brazylii w lipcu 2020 roku. W tych krajach Bayer jest pierwszym podmiotem z sektora rolnictwa, który oferuje wszystkie niezbędne technologie w dziedzinie nasion, ochrony upraw i rozwiązań cyfrowych, pozwalających na monitorowanie, raportowanie i weryfikację oraz certyfikację zgodnie z uznanymi międzynarodowymi standardami.

– Nasza wizja zakłada, że w przyszłości detaliści z branży spożywczej lub producenci żywności będą mogli z pełnym przekonaniem pracować nad skutecznymi projektami redukcji emisji dwutlenku węgla z udziałem partnerskich gospodarstw z ich konkretnych łańcuchów dostaw – uważa Alexandre Teillet, Head of New Business Models w Bayer Crop Science na obszar Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki. – Jednocześnie rolnicy z całego świata, jako główni producenci w stabilnym i dłuższym łańcuchu wartości żywności, powinni być wynagradzani w przejrzysty i sprawiedliwy sposób za skuteczną redukcję emisji dwutlenku węgla dzięki stosowanym przez siebie praktykom rolniczym.

Na początku tego roku firma Bayer poinformowała też o swoim udziale w Europejskiej Koalicji Carbon + Farming, która opracowuje rozwiązania dekarbonizacji systemów żywnościowych w regionie. Koalicja przedstawi Komisji Europejskiej zestaw zaleceń, które mają pomóc w kształtowaniu polityki UE w celu zwiększenia skali wdrażania inteligentnych rozwiązań klimatycznych.

Marek Kalinowski

Za informacją Bayer

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a