Składniki: 250 g sera mascarpone, 250 ml schłodzonej śmietanki 36%, tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1 szklanka czarnych porzeczek, 3 łyżki cukru, szczypta cynamonu, szczypta kardamonu.
Wykonanie: Porzeczki oczyścić z gałązek, przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować je tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać cynamon i kardamon. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek kremówki i ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone i ostudzoną czekoladę. Krótko ubijać, żeby masa się nie zwarzyła. Na dno układać mus porzeczkowy, przekładając go kremem czekoladowym. Ozdobić listkami mięty. Przechowywać w lodówce.