Regulamin konkursu „Innowacje techniczne i technologiczne w mleczarstwie” dofinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka
§ 1. Postanowienia ogólne
1. Organizatorem Konkursu „Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie” dalej zwanym „Konkursem” jest Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy z siedzibą w Warszawie, ul. Hoża 66/68, dalej zwane „Organizatorem”.
2. Patronami Konkursu są technicy i inżynierowie zasłużeni w rozwoju technologii, techniki i zrównoważonego rozwoju polskiego mleczarstwa. W roku 2021 Patronem Konkursu jest mgr inż. Eugeniusz Kacprzyk, od 1955 roku organizator i pracownik Fabryki Aparatury Mleczarskiej (FAM). Autor wielu projektów racjonalizatorskich i patentów. Główny inżynier budowy i instalacji stacji wyparnych i suszarni rozpyłowych instalowanych w latach 1956 – 1980 w wielu zakładach mleczarskich w Polsce.
3. Konkurs realizuje cele zawarte w Strategii Promocji dla branży mleka i przetworów mlecznych na rok 2021 opracowanej przez Komisję Zarządzającą Funduszu Promocji Mleka:
Promocja stosowanych innowacyjnych rozwiązań przez podmioty branży mleczarskiej w zakresie produkcji, skupu, rozwoju kadr, technologii, potencjału i efektywności w kontekście podnoszenia konkurencyjności branży i jakości produktu finalnego (mleko i jego przetwory) w celu wypracowania pozycji na arenie krajowej i międzynarodowej.
§ 2. Uczestnicy konkursu, kategorie
1. W Konkursie mogą wziąć udział:
r e k l a m a
producenci mleka,
podmioty przetwórstwa mleka,
r e k l a m a
firmy zarejestrowane w Polsce pracujące na rzecz mleczarstwa wdrażające innowacje w gospodarstwach mlecznych i podmiotach przetwórstwa mleka,
organizacje pozarządowe działające w sektorze mleka,
Zobacz także
zwani dalej Wnioskodawcami.
2. Kategorie zgłoszeń:
gospodarka energią,
innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka,
innowacyjne rozwiązania procesowe,
innowacyjne rozwiązania technologiczne,
ochrona środowiska,
za wieloletnią innowacyjną działalność w sektorze mleczarskim,
za całokształt działalności w technice i technologii mleczarskiej (nagrody indywidualne na wniosek Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy).
3. Okres zastosowania innowacji – co najmniej 12 pełnych miesięcy w latach 2018–2020.
§ 3. Warunki uczestnictwa w Konkursie
1. Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest wypełnienie formularza, stanowiącego załącznik do Regulaminu i przesłanie go elektronicznie wraz z załącznikami na adres: biuro@mlekoland.com (skan podpisanego formularza) do dnia 15 września 2021 roku.
2. Przesłane załączniki powinny umożliwić ocenę innowacji wg kryteriów § 5. Nadesłane przez uczestników Konkursu materiały nie podlegają zwrotowi.
§ 4. Zasady pracy Kapituły Konkursu
1. Kapituła Konkursu powoływana jest przez Organizatora.
2. Pracą Kapituły Konkursu kieruje Przewodniczący Kapituły.
3. Skład Kapituły Konkursu:
Przewodniczący:
prof. em. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego dr hab. inż. Zygmunt Zander, przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego,
Zastępca Przewodniczącego:
prof. dr hab. inż. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, członek Komitetu FIL/IDF ds. Światowych Nagród Innowacje w Mleczarstwie.
Członkowie:
prof. dr hab. inż. Andrzej Lenart – przewodniczący Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk,
dr hab. inż. Fabian Dajnowiec – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, współorganizator konferencji TECHMILK w Mikołajkach,
mgr inż. Dorota Śmigielska – wiceprzewodnicząca Komitetu ds. mleka COPA COGECA, przedstawicielka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
4. Eksperci powołani przez przewodniczącego Kapituły Konkursu przeprowadzą ocenę wniosków przesłanych w formie elektronicznej na adres mailowy organizatora.
5. Kapituła Konkursu na podstawie wyników oceny ekspertów ustali listę nominowanych i wyłoni laureatów do nagrody – statuetki z podobizną patrona konkursu w poszczególnych kategoriach wg § 2 pkt.2
6. Przedstawiciele firm nominowanych do nagrody zostaną oficjalnie zaproszeni na uroczystość ogłoszenia wyników z tygodniowym wyprzedzeniem.
§ 5. Kryteria oceny
Podstawowymi kryteriami oceny przedsięwzięć innowacyjnych stosowanymi przez grupę ekspertów są:
stopień innowacyjności przedsięwzięcia – merytoryczna ocena innowacyjności,
analiza kosztów przedsięwzięcia w stosunku do uzyskanych rezultatów (okres zwrotu nakładów),
skala inwestycji (wartość inwestycji w stosunku do rocznego obrotu firmy, która zastosowała inwestycję),
wpływ wdrożonej innowacji na wydajność procesu produkcyjnego,
działalność badawczo-rozwojowa Wnioskodawcy w Polsce,
społeczne skutki realizacji innowacji oraz zmniejszenie śladu środowiskowego (emisji gazów cieplarnianych, pyłów, zużycia wody, zrzutu ścieków, hałasu itp.),
zwiększenie efektywności energetycznej,
działania marketingowe, dotyczące zgłoszonej innowacji a w szczególności promocja spożycia mleka i jego przetworów, budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych, podniesienie jakości i atrakcyjności i zmniejszenie kosztów produkcji artykułów mlecznych,
upowszechnienie innowacji.
§ 6. Wyniki Konkursu
1. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom Konkursu odbędzie się podczas uroczystej gali na XIV Euroforum Polskiego Mleczarstwa w dniu 19 października 2021 roku.
2. Informacja o wynikach Konkursu będzie dostępna na stronie internetowej Organizatora Konkursu: www.mlekoland.com, na łamach czasopism oraz portali branżowych i rolniczych.
■