Z rozmów z hodowcami wynika, że lipiec obfitował w trudne porody, a krowy ciężko i powoli dochodziły po nich do siebie. Nawet jeśli poród przebiegał szybko i bez komplikacji, to ekstremalne temperatury sprawiły, że nie obyło się bez problemów w okresie poporodowym.
Znam rolników, którzy nauczeni doświadczeniem zacielają krowy tak, aby możliwie jak najbardziej ograniczyć ilość wycieleń w miesiącach letnich. W czasie upałów zwierzęta są osłabione, nie mają apetytu, pasza jest często zagrzana, do tego dochodzi jeszcze krytyczny moment wycielenia, który również nie sprzyja pobraniu paszy. W takiej sytuacji krowa nie pobiera paszy tyle ile powinna, ma deficyt energetyczny, który często prowadzi do ketozy, taka sytuacja sprzyja także przemieszczeniu trawieńca, ponieważ przewód pokarmowy jest niewypełniony. Ponadto wycielenia w upalne dni często skutkują zatrzymaniem łożyska, a następnie zapaleniem macicy, w konsekwencji ciężko jest kolejny raz zacielić taką krowę, nie mówiąc już o wymiernej stracie mleka – krowa z komplikacjami poporodowymi nigdy nie osiągnie wydajności na miarę jej genetyki i stosowanej dawki żywieniowej.
Dziś prawie każdy hodowca dobierając buhaja do stada patrzy na jego wskaźnik łatwości wycieleń, a także wskaźnik łatwości wycieleń jego córek. Niektórzy hodowcy, aby jeszcze bardziej obniżyć ryzyko trudnych porodów stosują nasienie seksowane, które istotnie ogranicza udział urodzeń byczków. A wiadomo, że to właśnie byczki powodują większość komplikacji porodowych – według badań holenderskich jest to 13,4% i odpowiednio 5% dla rodzących się cieliczek. Dlatego też wskaźnik łatwości wycieleń buhaja, przy zastosowaniu nasienia seksowanego wzrasta automatycznie o 8 pkt. Oznacza to, że przykładowy buhaj mający wskaźnik łatwości wycieleń dla nasienia konwencjonalnego 100, przy jego użyciu w postaci nasienia seksowanego będzie miał odpowiednio wskaźnik 108.
Wśród podstawowych zagrożeń, jakie wynikają ze stresu cieplnego krów powodowanego przez wysokie temperatury otoczenia oraz dużą wilgotność powietrza można wyróżnić: zmniejszone pobranie paszy, zmniejszoną produkcję mleka, kwasicę żwacza, spadek zawartości tłuszczu w mleku, słabsze wyniki reprodukcyjne, komplikacje poporodowe, problemy z racicami, wzrost zachorowalności na choroby zakaźne oraz redukcja wagi.
Krowy mają ograniczone możliwości usuwania ciepła z organizmu i na stres cieplny reagują zazwyczaj zwiększeniem spożycia wody, zmianą tempa metabolizmu i zapotrzebowania bytowego, zwiększeniem częstości oddechów, zwiększeniem strat wody poprzez jej parowanie, zmianą stężeń hormonów we krwi, wydłużeniem czasu spędzanego w pozycji stojącej, poszukiwaniem miejsc zacienionych oraz wzrostem temperatury ciała.