Składniki: 200 g ciecierzycy ze słoika albo ugotowanej, 70 g soczewicy czerwonej, 2 cebule, 400 g wołowiny, 1 łyżeczka masła, 2 łodygi selera naciowego, 300 ml pasty pomidorowej, świeża natka pietruszki, sól, pieprz, szczypta szafranu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki kolendry, 150 g makaronu typu nitki.
Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę i zalać 2,5 litra wody. Kiedy się zagotuje, zdjąć szumowiny i dalej gotować około godziny. Wsypać suchą soczewicę, dodać masło, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony na plasterki seler naciowy. Gotować 20 minut. Dodać ciecierzycę ze słoika oraz suchy makaron. Gotować dalsze 20 minut. Wlać pastę pomidorową, zagotować. Dodać szafran, imbir, kolendrę, sól i pieprz. Dodać natkę pietruszki.