Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin prowadzi kampanię informacyjno-promocyjną w ramach projektu pt. „Promocja Maślanki Garwolińskiej Naturalnej, Twarogu Garwolińskiego Półtłustego, Twarogu Garwolińskiego Tłustego, Serka Homogenizowanego Waniliowego oraz upowszechnienie wiedzy o tych produktach i systemie jakości, w ramach którego te produkty zostały wytworzone (Jakość Tradycja)” w ramach poddziałania 3.2 Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Produkty nabiałowe OSM Garwolin wyróżnione znakiem Jakość Tradycja i biorące udział w kampanii to:
r e k l a m a
Twaróg Garwoliński Tłusty
Twaróg Garwoliński Półtłusty
r e k l a m a
Maślanka Garwolińska Naturalna
Serek Homogenizowany Waniliowy.
Produkty takie jak twaróg czy maślanka powinny stanowić stały element naszego codziennego menu, ponieważ ich spożywanie niesie dla organizmu człowieka wiele korzyści. Twaróg tłusty i półtłusty OSM Garwolin ma prosty skład. Jest produktem wysokobiałkowym i niskokalorycznym. Stanowi cenne źródło wielu składników odżywczych i witamin. Twaróg jest niezastąpiony w diecie sportowców. Dodatkowo poprawia koncentrację, eliminuje zmęczenie, dobrze wpływa na układ nerwowy. Z twarogiem można przygotować wspaniałe śniadanie, podwieczorek i kolację. Dla szczególnie dbających o wygląd ciekawostka – twaróg dobrze wpływa na cerę oraz redukuje zmarszczki. Maślankę naturalną OSM Garwolin również charakteryzuje prosty skład. Jest źródłem
wielu witamin i wartości odżywczych. Warto uwzględniać napoje fermentowane w swojej diecie, ponieważ posiadają właściwości prozdrowotne i odżywcze, ułatwiają trawienie pokarmów oraz wspomagają odchudzanie. Zalecane są po kuracji antybiotykowej, gdyż pomagają przywrócić prawidłową florę bakteryjną w układzie pokarmowym. Łagodzą objawy nietolerancji laktozy. Wskazane w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz chorób układu krążenia. Dawniej podawano je przy gorączce, ponieważ obniżają wewnętrzną temperaturę ciała. Wykorzystywane są do celów kosmetycznych, gdyż złuszczają martwe komórki naskórka i stymulują regenerację tkanki, natomiast serwatka zawarta w maślance wyrównuje koloryt skóry i rozjaśnia cerę. A jeśli chodzi o waniliowy serek to idealnie sprawdzi się na deserek. Uwielbiany przez dzieci i chętnie wybierany przez mamy, ma prosty skład i stanowi znakomite źródło białka i wapnia.
Kupuj świadomie – wybieraj produkty OSM Garwolin oznaczone znakiem Jakość Tradycja. To gwarancja wspaniałego smaku oraz najwyższej jakości. ■