Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Beza z gruszką i serem pleśniowym

Data publikacji 06.09.2021r.

Składniki na bezę: 8 białek, 2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki octu jabłkowego.

Składniki na krem: 4 gruszki, 100 g orzechów włoskich, ser pleśniowy Lazur, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki masła klarowanego, 250 g sera mascarpone, 700 ml śmietanki 36%; opcjonalnie do dekoracji camembert.

Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Powoli dodawać cukier, ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet, wymieszać. Na blaszkę wyłożyć z masy bezowej trzy koła różnej wielkości, tak by móc później ułożyć z blatów tort w kształcie stożka. Blaty piec z termo­obiegiem w 120°C przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć je dwie i pół godziny. Wyłączyć piekarnik i po 15 minutach lekko go uchylić. Beza powinna się wolno studzić. Śmietankę ubić, połączyć z mascarpone. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Cztery połówki zostawić, a resztę pokroić w plasterki lub kostkę. Na patelni rozpuścić masło, wyłożyć gruszki i je podsmażyć – zarówno te pokrojone, jak i te w kawałku. Następnie posypać brązowym cukrem i smażyć, aż cukier się rozpuści, a gruszki zbrązowieją. Na pierwszy blat wyłożyć trzy czwarte masy, umieścić w niej gruszki skarmelizowane w kawałkach, posiekane orzechy włoskie, kawałki sera pleśniowego, przykryć drugim blatem, wyłożyć większość masy, ponownie umieścić gruszki, orzechy i kawałki sera, przykryć trzecim blatem, pokryć resztą masy, wyłożyć połówki skarmelizowanej gruszki, plastry sera camembert i Lazura i ozdobić według upodobania.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a