Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Tarta z gruszką, gorgonzolą i ricottą

Data publikacji 06.09.2021r.

Składniki na ciasto: 300 g mąki, 3/4 kostki masła, 1/2 łyżeczki soli.

Składniki na farsz: 2 gruszki, 100 g sera ricotta, 3 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g sera gorgonzola, sól, pieprz, świeży tymianek.

Wykonanie: Masło wymieszać z mąką i solą, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut, a następnie wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto zapiekać 10 minut. Gruszki pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plastry. W misce wymieszać jajka, ricottę, śmietanę, przyprawy. Masę wylać na podpieczoną tartę, ułożyć plastry gruszki oraz pokrojoną gorgonzolę. Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać świeżym tymiankiem.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a