Składniki: 1 i 1/2 szklanki purée z dyni pomarańczowej (najlepiej hokkaido), 140 g gorzkiej czekolady 70%, 140 g masła, 140 g mąki, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 łyżeczka kakao, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na polewę: 1 czekolada mleczna, 3 łyżki mleka, 1 łyżka masła, kolorowa posypka.
Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wykroić nasiona z błonami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i upiec do miękkości. Wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, utrzeć blenderem i odmierzyć 1 i 1/2 szklanki purée. W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę. Stale mieszać, aby nie przypalić (można też rozpuścić w kąpieli wodnej). Pod koniec dodać łyżkę kakao, wymieszać i zdjąć z ognia do lekkiego ostudzenia. Do dużej miski wbić jajka, dodać oba cukry. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie lekko puszysta. Dodać purée z dyni i rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia składników. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i wygładzić. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do wolnego ostudzenia przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć ciasto z foremki. Rozpuścić masło, dodać mleko oraz połamaną na kawałki czekoladę. Polewę zagotować i pokryć nią ciasto. Udekorować posypkami.