Składniki: 2 szklanki purée z dyni, cynamon, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżki miodu, 250 g sera mascarpone, 300 ml śmietanki słodkiej 36%, 2 łyżeczki cukru pudru, ciasteczka owsiane.
Wykonanie: Ciasteczka pokruszyć i ułożyć w pucharkach. Dynię umyć, przekroić na pół, wykroić nasiona z błonami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i piec, aż dynia będzie miękka. Wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, dodać miód i przyprawy i utrzeć blenderem na purée. Przestudzić. Śmietanę ubić, dodać mascarpone i cukier puder, wymieszać. Masę serowo-śmietanową wyłożyć do pucharków z ciasteczkami, a na wierzch wyłożyć purée z dyni. Posypać cynamonem i udekorować listkami mięty.