Składniki na sernik: 1 kg mielonego twarogu, 400 g purée z dyni, 4 jajka, opakowanie dużego budyniu na 3/4 l mleka, 150 g cukru, 1 cukier wanilinowy.
Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 3 łyżki mleka.
Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wykroić nasiona z błonami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i piec, aż będzie miękka. Wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, zmiksować blenderem. Twaróg wymieszać z purée. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubić pianę z białek. Do sera z dynią dodać ubite żółtka z cukrem, proszek budyniowy i pianę. Delikatnie wymieszać i wylać do okrągłej formy (tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 180°C. Uchylić piekarnik i zostawić do ostudzenia. Rozpuścić masło, dodać mleko i połamaną czekoladę, połączyć składniki. Polewę wylać na sernik i odstawić do zastygnięcia.