Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Wielkopolskie Święto Soi

Wielkopolskie Święto Soi
Data publikacji 20.09.2021r.

Po ubiegłorocznych kłopotach związanych z pandemią koronawirusa wydarzenia, w tym roku Dni Pola, odradzają się. Jednym z nich, które odbyło się w sobotę 5 września, było IV Wielkopolskie Święto Soi w Nowych Skalmierzycach.

wielkopolska

Wydarzenie otworzył Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, wspólnie z Janem Chlastą, gospodarzem, na poletkach którego odbywał się przegląd odmian soi.

r e k l a m a

18 odmian soi

Na poletkach Jana Chlasty, rolnika z Nowych Skalmierzyc, który zajmuje się uprawą soi, znajdowało się 18 odmian tej rośliny z rodziny bobowatych. – Niestety, wszystkich nie uda nam się zobaczyć – mówił z żalem do uczestników lokalnego święta soi. – Ostatnie opady dały nam się mocno we znaki i w wielu miejscach dojazd do pól jest praktycznie niemożliwy
– dodał z ubolewaniem.

Uczestnicy musieli się więc zadowolić oglądaniem jedynie kilku okazów, do których dostęp był możliwy suchą stopą.

Mogli podziwiać i zadawać pytania dotyczące upraw takich gatunków soi jak: „Merlin”, „Adasa”, „Abaca”, „Obelsk”, „Ambela”, „Silesia”, „Moravians”, „Aurelina”, „Abelina”, „Anser” czy „Mayrika”. Gospodarz szczególnie pozytywnie wypowiadał się w kwestii soi „Abaca”. – W ubiegłym roku udało nam się osiągnąć 4900 kg z hektara. To rekordowy wynik odkąd uprawiam soję – zaznacza Jan Chlasta.

W trakcie przeglądu plantacji omawiano między innymi takie zagadnienia jak krzewienie się roślin w warunkach polskich, wysokość zawiązywania pierwszych strąków, termin dojrzewania.

Opłacalność tej rośliny w warunkach gospodarstwa Jana Chlasty zaczyna się przy plonie powyżej 2–2,5 t/ha. – Jeśli plony osiągają 3,5 t i więcej, opłacalność soi zaczyna być lepsza od opłacalności produkcji zbóż czy kukurydzy – mówi Chlasta.

Parszywe gołębie i...

Tegoroczne plony w gospodarstwie Jana Chlasty narażone były na dwa czynniki, które nie sprzyjają uprawie tej rośliny. Pierwsze to gołębie, drugie to pogoda. O ile z tym pierwszym gospodarzowi udało się jakoś uporać, o tyle na to drugie nie miał wpływu.

W tym roku plony będą dodatkowo opóźnione o około 2–3 tygodnie. Wszystkiemu naturalnie winna aura. Region, w którym znajdują się poletka został doświadczony przez silne i ulewne opady deszczu oraz również gradu, które przetrzebiły roślinę. Czego nie zniszczyła pogoda, to okoliczne gołębie.

r e k l a m a

Spore znaczenie dla rynku

Od kilku lat obserwuje się wzrost znaczenia soi dla rynku spożywczego. Soja jest podstawowym źródłem białka dla vegan i wegetarian, których liczba w Europie znacząco rośnie. Rośnie również liczba obcokrajowców w Europie o korzeniach azjatyckich, dla których soja i sporządzone z niej tofu stanowią ważne składniki kuchni.

Plantatorzy mają nadzieję, że w Polsce, podobnie jak w Czechach, powstanie znaczący i liczący się rynek wewnętrzny dla tej rośliny, który otworzy nowe perspektywy dla rodzimych producentów soi na rynek zewnętrzny.

Podobnie jak w latach minionych, po zbiorach soi sporządzony zostanie szczegółowy raport dotyczący planowania poszczególnych odmian.

Organizatorem IV Wielkopolskich Dni Soi była Wielkopolska Izba Rolnicza oraz Gospodarstwo Rolne Jana Chlasty. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Michał Czubak

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a