Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Grupa Azoty uruchamia linię kwasów humusowych

Data publikacji 28.09.2021r.

W nowo powstałym Centrum Wdrożeniowym Grupy Azoty S.A. w Tarnowie, uruchomiona została linia pilotażowa do produkcji kwasów humusowych o zdolnościach produkcyjnych rzędu 2500 ton rocznie dla podstawowego produktu Tohumus.

Nowa linia to efekt prac badawczych prowadzonych w tarnowskim Centrum Badawczo-Rozwojowym i kolejna odpowiedź Grupy Azoty na wymagania Europejskiego Zielonego Ładu. 16 września br. miało miejsce uroczyste uruchomienie nowej linii i konferencja zarządu Grupy Azoty.

r e k l a m a

Tohumus gwarantowanej jakości

Wprowadzenie do gleby związków humusowych stanowi jeden ze sposobów umożliwiających zwiększoną produkcję żywności o dobrych parametrach jakościowych, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby. Pierwszym produktem powstającym na nowej instalacji będzie Tohumus, organiczno-mineralny stymulator wzrostu roślin. Zgodnie z założeniami, do końca drugiego kwartału 2022 roku portfolio zostanie powiększone o trzy kolejne produkty humusowe. Wśród odbiorców nowego produktu Grupy Azoty znalazła się firma Poli-Farm, produkująca m.in. elicytory i stymulatory dla roślin.

To, co wyróżnia kwasy humusowe Grupy Azoty na tle innych tego typu produktów, to przede wszystkim gwarantowana jakość. Produkcja kwasów humusowych odbywa się na nowej linii przy zastosowaniu autorskiej technologii wytwarzania stymulatorów wzrostu z naturalnego surowca, jakim jest węgiel brunatny. Proces tan zachodzi przy użyciu stosunkowo niskich temperatur (40–50°C), które nie powodują degradacji łańcuchów kwasów humusowych, tym samym zwiększając ich skuteczność w wykorzystaniu rolniczym.

Skuteczność produktu Tohumus oceniana była przez m.in. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy oraz Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach, które to instytucje potwierdziły znaczący wpływ na przyrost masy korzeniowej oraz zwyżkę plonu. Technologię wytwarzania opracowano na podstawie badań laboratoryjnych, które doprowadziły do uzyskania patentu i w konsekwencji wybudowania instalacji produkcyjnej.

Podnosi żyzność i stymuluje

– Uruchomiona linia pilotażowa to konkretny efekt kolejnego innowacyjnego projektu realizowanego w Centrum Badawczo-Rozwojowym Grupy Azoty. Wprowadzony produkt podniesie konkurencyjność naszej spółki nie tylko na krajowym, ale również międzynarodowym rynku nawozowym. Nasze nowe produkty nawozowe doskonale wpisują się w wymagania Europejskiego Zielonego Ładu i potrzeby współczesnego światowego rolnictwa – mówi Tomasz Hinc, prezes zarządu Grupy Azoty S.A.

Gleby w Polsce charakteryzują się niską zawartością próchnicy. Czynniki naturalne, takie jak klimat, duży udział gleb piaszczystych oraz zakwaszenie gleb nie sprzyjają akumulacji i utrzymywaniu na stałym poziomie zawartości substancji humusowych – głównych składników glebowej materii organicznej. W takich warunkach nie jest łatwo utrzymać żyzność gleby, a jeszcze większym wyzwaniem jest podniesienie zawartości substancji humusowej. Pomocną dla rolników odpowiedzią na te wyzwania jest nowa linia produktów Grupy Azoty, dzięki której kwasy humusowe można wprowadzić do gleby. Pierwszy produkt Tohumus jest solą potasową kwasów humusowych (tzw. humian potasu) zawierającą ok. 7 proc kwasów humusowych, wzbogaconą w potas.

– Dzięki Centrum Badawczo-Rozwojowemu regularnie poszerzamy nasze portfolio o produkty, które są zgodne z założeniami zrównoważonego rolnictwa. Tym razem do naszej oferty wprowadzamy stymulator wzrostu, który ma na celu nie tylko osiągnięcie wyższych plonów roślin, ale również kształtowanie odpowiedniej struktury gleby. Konsekwentnie poszerzamy więc zakres usług i produktów oferowanych rolnikom w zgodzie z założeniami Europejskiego Zielonego Ładu – nawozy, rozwiązania z obszaru precyzyjnego rolnictwa, a teraz również kwasy humusowe, które ograniczają wypłukiwanie azotu oraz innych pierwiastków i związków organicznych – mówi dr Grzegorz Kądzielawski, wiceprezes zarządu Grupy Azoty S.A.

Obecność kwasów humusowych może oddziaływać stymulująco na procesy życiowe organizmów glebowych, wspomagać rozwój roślin, a dodatkowo przyspieszać rozkład resztek pożniwnych. Wprowadzenia do gleby związków humusowych powoduje większy wigor roślin oraz wzrost elongacyjny korzeni, co jest szczególnie pożądane w czasie suszy.

Marek Kalinowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a