Produkcja cukru może w tym roku osiągnąć poziom najwyższy w historii firmy. Więcej powinni zarobić także rolnicy. Rozpoczęcie kampanii w poszczególnych cukrowniach zaplanowano z uwzględnieniem aktualnych prognoz plonu, w celu uzyskania jak najlepszych wyników zarówno polowych, jak i podczas produkcji.
Uroczyste rozpoczęcie kampanii
cukrowniczej w Cukrowni Nakło miało miejsce 20 września br. W wydarzeniu udział wzięli m.in. poseł Jan Krzysztof Ardanowski – przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP, Radosław Kempiński – wicewojewoda kujawsko-pomorski, Tadeusz Sobol – starosta powiatu nakielskiego, Piotr Kalamon – zastępca burmistrza Miasta i Gminy Nakło nad Notecią, Krzysztof Nykiel – prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, Mieczysław Gęsicki – prezes Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy, Wojciech Mojzesowicz – wiceprezes OZPBC w Bydgoszczy, prezes zarządu rejonowego w Nakle, Józef Pawela – wiceprezes OZPBC w Bydgoszczy, prezes rady Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy KSC oraz członkowie zarządów okręgowych i rejonowych związków plantatorów buraka cukrowego, pracownicy Cukrowni Nakło, przedstawiciele władz samorządowych, lokalnych służb i instytucji.
– Prognozujemy, że wszystkie siedem cukrowni należących do Krajowej Spółki Cukrowej przerobi w kampanii 2021/2022 ok. 6,4 mln ton surowca. Planowana produkcja cukru może więc w tym roku pobić nasz dotychczasowy rekord 909 tys. ton – mówi Krzysztof Kowa, prezes Krajowej Spółki Cukrowej.
Przerób korzeni
buraków poszczególne cukrownie rozpoczęły pomiędzy 8 września a 2 października. Jako pierwsza krojenie rozpoczęła Cukrownia Kruszwica. 15 września przerób rozpoczęły Oddziały: Cukrownia Dobrzelin oraz Cukrownia Kluczewo, natomiast 18 września Cukrownia Nakło. Cukrownia Krasnystaw rozpocznie krojenie 25 września, a Cukrownia Malbork 28 września. Jako siódma, do pozostałych dołączy 2 października Cukrownia Werbkowice.
Po zakończonej kampanii cukrowniczej, w trzech cukrowniach (Kruszwica, Nakło, Werbkowice) będzie kontynuowana tzw. kampania sokowa – produkcja cukru z soku gęstego.
– Stale podnosimy efektywność naszych zakładów kontynuując inwestycje poprawiające procesy produkcyjne i jakość produkowanego przez nas cukru. Obniżamy tym samym koszty, a równolegle podnosimy wolumeny sprzedaży, co ma bezpośrednie przełożenie na poprawę wyników finansowych – wyjaśnia prezes Krzysztof Kowa.
Wiosna tego roku była chłodna, miesiące letnie obfitowały w opady, a sierpień charakteryzował się niższą niż w latach ubiegłych temperaturą. Aktualnie warunki atmosferyczne sprzyjają wegetacji, dzięki czemu buraki przybierają na wadze. W przypadku polaryzacji zależność jest podobna, gdyż słoneczne, ciepłe dni umożliwiają wzrost sacharozy w korzeniach. Odnotowany poziom porażenia liści buraka chwościkiem jest znacznie niższy niż w poprzednim sezonie wegetacyjnym, jednak plantacje w dalszym ciągu wymagają stałego monitoringu i uwzględnienia, w zależności od terminu zbioru i przebiegu warunków atmosferycznych, konieczności wykonania dodatkowego zabiegu ochronnego.
Plony buraków
w tym roku powinny być lepsze niż w roku ubiegłym, co potwierdza Krzysztof Nykiel, prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. Jak stwierdził: – Krajowa Spółka Cukrowa to, jak już wcześniej minister powiedział, taka perełka w koronie, która również u nas plantatorów niesie dumę, że jesteśmy plantatorami właśnie w tej firmie, że możemy sprzedawać buraki, bo jest to firma, w której plantatorzy otrzymują najwyższą cenę. Rok 2021 to kolejny trudny okres w uprawie buraka cukrowego. Późne i wydłużone siewy, trudności w zwalczaniu szkodników i kontroli zachwaszczenia czy wreszcie – w zależności od rejonu – niedobór lub nadmiar opadów spowodowały, że mamy bardzo duże zróżnicowanie jeżeli chodzi o plony i jakość surowca w poszczególnych regionach plantacyjnych. Patrząc globalnie będzie to lepsza kampania od zeszłorocznej, jednakże wyniki odbiegać będą od tych rekordowych, które uzyskiwaliśmy jeszcze kilka lat temu.
Podobnie jak w poprzednich latach, tak przed kampanią cukrowniczą 2021/2022 we wszystkich siedmiu cukrowniach KSC sfinansowała szereg projektów modernizacyjnych i prorozwojowych o wartości ponad 200 mln zł. Lista, jak co roku jest długa.
– Inwestycje w rozwój Krajowej Spółki Cukrowej pozwalają na zwiększanie kontraktacji buraka cukrowego u polskich rolników, co poprawia dochodowość produkcji rolnej w Polsce. Jako spółka Skarbu Państwa zależy nam na rozwoju i stabilnych przychodach polskich gospodarstw rolnych. Wysoka jakość skupowanego surowca jest najlepszym dowodem na profesjonalizm polskich rolników – mówi Krzysztof Kowa.
30 euro za tonę w kampanii 2022
to cena zadeklarowana przez prezesa KSC. Na podnoszenie cen za skupione buraki pozwala stabilna kondycja firmy. Jest też korekta ceny skupu surowca w trwającej kampanii, którą z poziomu 26,29 euro za tonę podniesiono do 28 euro za tonę surowca przy polaryzacji 16%.
Wracając do projektów inwestycyjnych i modernizacyjnych KSC, te największe w 2021 r. to modernizacja stacji pras wysłodkowych w Cukrowni Dobrzelin, budowa zbiornika do magazynowania melasy o pojemności 8000 m3 w Cukrowni Kluczewo, modernizacja linii mycia buraków w Cukrowni Kruszwica, modernizacja stacji ekstrakcji oraz modernizacja stacji pras wysłodkowych w Cukrowni Malbork, budowa suchego rozładunku buraków oraz modernizacja linii oceny surowca – robotyzacja linii analitycznej oraz montaż linii analizy melasotworów w Cukrowni Nakło, a także zakup uprawnień do emisji dwutlenku węgla.
r e k l a m a