Składniki na sałatkę: 200 g dyni (najlepiej hokkaido), 2 jabłka, kilka liści rukoli, ser feta, 1 owoc granatu, kilka orzechów włoskich, olej, łyżka masła klarowanego, łyżka miodu, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Składniki na sos: 1 łyżka miodu (najlepiej płynnego), 3 łyżki octu jabłkowego, 5 łyżek oliwy z oliwek.
Wykonanie: Dynię hokkaido wraz ze skórką pokroić w cienkie półksiężyce (w przypadku innej dyni należy ją obrać). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nasmarować je olejem, posypać ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i piec 20–25 minut w temperaturze 170°C (najlepiej nakłuć widelcem i sprawdzić, czy jest miękka). Orzechy posiekać. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Z granatu wyjąć pestki. Na patelni podgrzać masło i miód, delikatnie zamieszać. Gdy zaczną wrzeć, wrzucić jabłka, chwilkę dusić. Składniki sosu wymieszać. Na talerzu ułożyć liście rukoli, jabłka, dynię, pokrojony w kostkę ser, posiekane orzechy i nasiona granatu. Sałatkę polać sosem.