Copa-Cogeca domaga się, aby Komisja Europejska policzyła dokładnie, jakie konsekwencje będzie miała dla unijnej produkcji żywności strategia „Od pola do stołu”. Z opublikowanych niedawno wyników badań jej dotyczących wynika, iż jeśli będzie ona wdrażana w zaproponowanej formie, doprowadzi to do zachwiania rentowności całej europejskiej branży rolniczej.
Wspólne Centrum Badawczego Unii Europejskiej (JRC) prognozuje, że oczekiwany spadek o 40–60% emisji gazów cieplarnianych wytwarzanych przez unijne rolnictwo wywołany wdrażaniem celów tej strategii doprowadzi do przeniesienia europejskiej produkcji rolnej do państw trzecich łącznie z wytwarzanymi przez nią emisjami. Europa może więc stać się importerem netto żywności, co pozostaje w bezpośredniej sprzeczności z promowaną w czasie kryzysu COVID-owego strategiczną niezależnością. Z kolei badanie przeprowadzone przez USDA pozwoliło dojść do wniosku, że cele strategii „Od pola do stołu” mogą doprowadzić do zachwiania bezpieczeństwa żywnościowego 22 mln ludzi.
Copa-Cogeca podkreśla, iż wszystkie dostępne obecne analizy wzajemnie się uzupełniają i dochodzą do takich samych wniosków: unijna produkcja rolna będzie spadać, a w niektórych obszarach i w przypadku niektórych produktów spadek ten będzie dość drastyczny.
Według najnowszego badania niderlandzkiego Uniwersytetu Rolniczego w Wageningen, średnia produkcja z powodu ograniczenia stosowania nawozów, środków ochrony roślin oraz wyłączenia z produkcji 10% gruntów spowoduje spadek produkcji roślinnej o 10–20%, a w przypadku wybranych upraw nawet o 30%. Jeśli chodzi o sektor hodowlany, to z kolei badanie Uniwersytetu Kilońskiego wskazuje na 20-procentowy spadek unijnej produkcji wołowiny oraz 17-procentowy spadek produkcji wieprzowiny. Może to doprowadzić nie tylko do wzrostu cen, ale także do obniżenia dochodów rolników zajmujących się hodowlą.
Copa-Cogeca w swoim oświadczeniu podkreśla, że wszystkie podmioty łańcucha rolno-spożywczego mają świadomość wyzwań środowiskowych i klimatycznych, z którymi trzeba się mierzyć. Wszyscy podejmują zobowiązanie i chcą odegrać rolę w walce z łagodzeniem negatywnych skutków zmian klimatycznych. Mają oni świadomość tego, jakie oczekiwania wobec sektora produkcji żywności ma społeczeństwo i politycy, ale „cele polityczne niemające poparcia w faktach naukowych” będą mieć niszczący wpływ na europejskie rolnictwo. Zdaniem tej organizacji trzeba tworzyć rozwiązania opierające się na dostępnych danych, a ich podstawą muszą być innowacje. Najświeższe studium przeprowadzone na uniwersytecie w Wageningen, rozważające różne scenariusze, jasno pokazuje, że ocenianie skutków strategii „Od pola do stołu” bez kontekstu, tak jak wydaje się to robić w tej chwili Komisja, stwarza jedynie częściowy obraz rzeczywistości, w której będą musieli funkcjonować rolnicy i inne podmioty sektora rolno-spożywczego.
Copa-Cogeca przestrzega, iż jeśli produkcja rolna w Unii spadnie, a to wydaje się oczywistym dla wszystkich ekspertów, którzy przygotowywali ocenę skutków bieżących propozycji Komisji, to Europa, aby wyżywić swoich mieszkańców, stanie się zależna od importu. To z kolei będzie źródłem potencjalnych zagrożeń w obszarze polityki i bezpieczeństwa żywnościowego europejskich konsumentów. ms