Składniki na farsz: garść suszonych grzybów, 400 g kapusty kiszonej, 2 duże cebule, pieprz, sól.
Składniki na ciasto: 500 g mąki, 2 jajka, 3/4 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 20 g drożdży, 1 płaska łyżka soli, 50 g masła.
Do posmarowania: 1 żółtko, 4 łyżki mleka.
Wykonanie: Kapustę ugotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim, dokładnie odcedzić, odcisnąć i drobno posiekać. Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować (około 20 minut). Zemleć w maszynce. Posiekaną cebulę zrumienić na złoto na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodać posiekaną kapustę oraz zmielone grzyby i razem poddusić. Doprawić. Drożdże utrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiać, dodać jajka, sól, masło oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie ciasto zagnieść ponownie, podzielić na dwie części, rozwałkować, przyłożyć talerz i wyciąć dwa koła. Nakładać porcje farszu i zlepiać ciasto po brzegach. Z resztek ciasta zrobić trzy wałeczki i zapleść je w warkocz. Delikatnie dokleić do pieroga. Tak przygotowane pierogi odstawić na 10 minut, a następnie posmarować je żółtkami wymieszanymi z mlekiem. Piec 25–30 minut, aż się zrumienią.