małopolskie
Tegoroczne Euroforum było wzorowo przygotowane przez Tadeusza Proczka, nowego prezesa Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, który na tym stanowisku zastąpił niezmiernie zasłużonego dr. Klemensa Ciesielskiego. Tadeusza Proczka czynnie wspierała Hanna Bogdańska-Zaręba, członek zarządu KSM. Na początek uczestnicy wysłuchali sprawozdania Marcina Hydzika z działania Porozumienia dla Mleczarstwa powołanego podczas Euroforum w 2020 r. Przez rok pracami porozumienia kierował właśnie Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.
Przedstawiciele wchodzących w skład Porozumienia organizacji należą także do Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mleka. W tym roku po raz pierwszy od lat w FPM nie znalazły się pieniądze na wsparcie dla organizowanych przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, a cieszących się ogromną tradycją targów Mleko Expo w Warszawie. Krzysztof Wróblewski, w związku z tym zwrócił się do Marcina Hydzika, szefa Porozumienia, z pytaniem dlaczego Komisja Zarządzająca FPM nie dofinansowała targów Mleko Expo. Hydzik zasiadający w komisji odpowiedział, że na bieżący rok wszystkie pieniądze z funduszu zostały już rozdysponowane i ewentualna dotacja na Mleko Expo obciążyłaby budżet funduszu na 2022 r., a tego komisja wolała uniknąć. Podkreślił także, że zagłosowałby przeciw, gdyby taki wniosek trafił pod obrady komisji po raz kolejny. Hydzik, odpowiadając na pytanie o powstanie federacji zrzeszającej organizacje mleczarskie, nie wykluczył takiej możliwości, o ile podmioty tworzące Porozumienie wyrażą taką wolę. W Krynicy odbyło się także „walne zebranie” członków porozumienia, którzy wybrali przewodniczącego na kolejną kadencję. Jednogłośnie wybrali Leszka Hądzlika, prezydenta Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Jednak najważniejszym momentem Euroforum była gala, podczas której wręczono medale i wyróżnienia dla producentów najlepszych serów i twarogów oraz za innowacje w mleczarstwie.
W pierwszym konkursie decyzja należała do komisji superarbitrów, w której skład weszli:
prof. Arnold Reps (przewodniczący), mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba (sekretarz) oraz członkowie: dr inż. Wojciech Derengiewicz, dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM w Olsztynie, dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM w Olsztynie, dr hab. Agata Znamirowska, prof. UR. Oceny prób dokonała komisja arbitrów w składzie: dr inż. Marek Aljewicz, prof. UWM w Olsztynie, dr inż. Maria Baranowska, dr hab. Anna Dąbrowska, mgr inż. Aldona Grudzień, dr inż. Katarzyna Kiełczewska, prof. UWM w Olsztynie, dr inż. Adriana Łobacz, dr inż. Katarzyna Staniewska, mgr inż. Ewa Muszalska, mgr inż. Iwona Serocka, dr inż. Marek Szołtysik oraz dr inż. Justyna Żulewska, prof. UWM w Olsztynie.
Patronem XXVI Krajowej Oceny Serów i Twarogów był dr inż. Aleksander Kubiak, prodziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM (rozpoczął kadencję w 2016 r.), wieloletni nauczyciel akademicki, ekspert w zakresie techniki procesowej i inżynierii produktu. Był absolwentem Politechniki Warszawskiej. Wiele lat pracował na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Był współtwórcą specjalności Food Engineering, której absolwenci otrzymują dwa dyplomy: ukończenia studiów magisterskich Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Uniwersytetu Nauk Stosowanych w Offenburgu. Zmarł 19 września 2018 roku.
Komisja Superarbitrów przyznała medale w poniższych grupach:
Sery holenderskie
r e k l a m a
OSM w Łowiczu – Ser Gouda 48% Wędzona plastry,
OSM w Myszkowie – Ser Gouda Wędzony;
Sery pleśniowe
r e k l a m a
Lazur Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych – zestaw serów Błękitny, Złocisty, Turkusowy, Srebrzysty;
Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesiące
SM Spomlek – Bursztyn Szefa,
Zobacz także
OSM Włoszczowa – Ser Czarna Perła porcje 150 g,
Prawdziwe Jedzenie sp. z o.o. – Ser Prezesa Owczy i Ser Prezesa Krowi;
Sery pozostałe
OSM w Nowym Sączu – Bryndza Sądecka (50% sera owczego),
OSM w Grodzisku Mazowieckim – Zestaw Serów Mozzarella,
OSM w Krasnymstawie – Ser Haluni;
Twarogi produkowane metodą tradycyjną
OSM Cuiavia w Inowrocławiu – Twaróg Półtłusty Trzykrotnie Mielony,
OSM w Łowiczu – Ser Twarogowy Krajanka,
JOGO Łódzka Spółdzielnia Mleczarska – za zestaw twarogów: Twarożek Wiejski ze Szczypiorkiem 200 g i Twaróg Półtłusty Krajanka,
OSM w Końskich – Twaróg Półtłusty 250 g,
OSM w Piaskach – za zestaw twarogów: Twaróg Piasecki Śmietankowy i Twaróg Piasecki Półtłusty Krajanka,
SM Udziałowców – Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa,
OSM w Głuchowie – Twaróg Półtłusty,
SM Września – Gzik Wrzesiński;
Twarogi produkowane z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych
OSM Włoszczowa – Twaróg na Sernik wiaderko 1 kg;
Serki twarogowe homogenizowane produkowane metodą wirówkową i ultrafiltracji
OSM Wart-Milk – Twaróg Sernikowy MU!
SM Bieluch w Chełmie – Serek Bieluch Naturalny Lekki,
SM Mlekpol – Serek Homogenizowany Waniliowy marka Rolmlecz,
SDM w Wieluniu – Mój Ulubiony Twarożek Kanapkowo-Sernikowy,
Sery topione
Sertop sp. z o.o. – Ser Topiony Cheddar plastry 130 g;
Produkt Mleczny Roku 2021
OSM w Łowiczu za Serek Mascarpone Mix 250 g.
Drugim bardzo ważnym wydarzeniem podczas gali było wręczenie wyróżnień w III Konkursie „Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie”, którego patronem był mgr inż. Eugeniusz Kacprzyk, od 1955 roku organizator i pracownik Fabryki Aparatury Mleczarskiej. Autor wielu projektów racjonalizatorskich i patentów. Główny inżynier budowy i instalacji stacji wyparnych i suszarni rozpyłowych instalowanych w latach 1956–1980 w wielu zakładach mleczarskich w Polsce.
Kapituła w składzie prof. em. Zygmunt Zander (przewodniczący), prof. Andrzej Babuchowski (wiceprzewodniczący), mgr inż. Dorota Śmigielska (sekretarz) oraz prof. Andrzej Lenart i dr inż. Fabian Dajnowiec zdecydowali o tym, że wyróżnienia trafiły do:
Gospodarstwa Rolnego Leszek Duszak – za zastosowanie systemu GEA CowScout do zarządzania stadem bydła mlecznego;
Gospodarstwa Rolnego Jerzy Kostrzewa – za nowoczesny komputerowy system żywienia bydła mlecznego;
Gospodarstwa Rolnego Ryszard Słupikowski – za zastosowanie robota w systemie żywienia bydła mlecznego.
Wymienieni rolnicy, którzy okazali się również Czytelnikami „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i „Elity”, otrzymali od redakcji TPR nagrody specjalne – laptopy marki Lenovo. Leszek Duszak wraz z żoną Barbarą, synami Tomaszem i synową Agnieszką oraz Piotrem i synową Małgorzatą (w Krynicy reprezentowani byli przez Piotra z żoną Małgorzatą) dostarcza mleko (4 mln l) do zakładu Hochland w Węgrowie. Jerzy Kostrzewa (do Krynicy przyjechał wraz z małżonką Barbarą) to dostawca SM Mlekovita, oddział Kościan (3 mln l surowca). Ryszard Słupikowski (reprezentowany przez syna Radosława wraz z partnerką Julią Ciepłuch) dostarcza do SM Mlekpol 1,8 mln l mleka. Gospodarstwa naszych laureatów zaprezentujemy w najbliższym czasie na łamach „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.
Tewes Bis sp. z o.o. – za całokształt 30-letniej działalności we wdrażaniu innowacji procesowych w mleczarstwie w Polsce i za granicą;
SM Bieluch w Chełmie – za modernizację instalacji chłodniczej wraz z rozbudową budynku maszynowni chłodniczej w technologii glikol;
Polmlek sp. z o.o. w Lidzbarku Warmińskim – za wdrożenie innowacyjnej linii produkcyjnej koncentratu białek serwatkowych WPC 80 oraz laktozy spożywczej;
FOSS Polska sp. z o.o. – za wdrożenie urządzenia ProFoss do ciągłej analizy parametrów procesowych produktów mleczarskich;
Montagro sp. z o.o. – za ukierunkowany odzysk ciepła z mleka po udoju i wdrożenie systemu gospodarki gnojowicą w oborach;
SM Mlekpol w Grajewie – za innowacyjny zakład produkcji proszków mlecznych i serwatkowych w Mrągowie.
Konkursy i Euroforum dofinansowane były z Funduszu Promocji Mleka.