Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Ekologiczne mleko wprost z robota

Data publikacji 16.11.2021r.

Robot udojowy w gospodarstwie ekologicznym zaskoczy niejednego, a jeśli dodamy, że bez nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin i to w warunkach górskich, Wojciech Goryl z powodzeniem od lat uprawia kukurydzę, to jego gospodarstwo zasługuje na miano wyjątkowego.

małopolskie

Ekologiczna produkcja mleka wymaga wiele pracy i doświadczenia, a Wojciech Goryl choć młody to pełen zapału, zaś wiedzę przejął od mamy i niestety nieżyjącego już taty. Od niedawna, bo zaledwie od kilku dni wspiera go żona Patrycja, wszak są świeżo upieczonymi małżonkami.

r e k l a m a

Opóźniony siew
to sposób na chwasty

– Już w 2004 roku tata zapoczątkował ekologiczną produkcję mleka, obecnie jesteśmy jednymi z 9 dostawców OSM Nowy Sącz, którzy dostarczają mleko ekologiczne i z tego tytułu otrzymujemy wyższą cenę za surowiec o 15 groszy za litr. Są też dopłaty do produkcji ekologicznej naliczane do każdego uprawianego hektara. Jednak mamy także wiele ograniczeń w stosowaniu nawozów, jak i środków ochrony roślin, które najbardziej doskwierają w uprawie kukurydzy. Co roku wykonujemy co najmniej 4 mechaniczne zabiegi mające na celu odchwaszczanie pól kukurydzy za pomocą specjalnych opielaczy przerobionych z obsypników do ziemniaków. Orkę wykonujemy zawsze wiosną, wtedy też intensywnie uprawiamy glebę, nawet do trzech razy, aby zlikwidować jak najwięcej chwastów – podkreślił Wojciech Goryl dodając, że stosuje opóźniony siew kukurydzy, ponieważ kukurydza jest ciepłolubna i siejąc ją w czerwcu rośliny wschodzą już po 3 dniach i wygrywają wyścig z chwastami. Wczesny siew w gospodarstwie ekologicznym jest bez sensu, gdyż wtedy chwasty zagłuszą kukurydzę.

Młody rolnik uprawia coraz więcej kukurydzy, w tym roku 20 ha, a w przyszłym co najmniej 25 ha, aby osiągnąć nadrzędny cel, jakim jest samowystarczalność paszowa, a kukurydza to przecież bardzo wartościowa pasza energetyczna. W jej uprawie korzysta z nawożenia obornikiem oraz gnojowicą.

– Zakup paszy w naszym przypadku oznaczałby zupełny brak opłacalności. W ogóle pasze są drogie, a te dopuszczone do stosowania w gospodarstwie ekologicznym jeszcze droższe i trudno dostępne – skwitował rolnik.

Simental pasuje do ekologii

Zdecydowanie łatwiej w warunkach gospodarstwa ekologicznego sprostać wymaganiom paszowym rasy simentalskiej niż rasy hf. Stąd też hodowca pozostał wierny simentalowi, którego hodowlę zapoczątkowali jego rodzice.

W skład dawki TMR dla krów dojnych, sporządzanej w pionowym wozie paszowym DeLaval o pojemności 16 m3 wchodzą takie pasze jak: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka z mieszanki gorzowskiej oraz śruty z własnych zbóż.

– W przyszłym roku do dawki żywieniowej dodamy kiszonkę z lucerny, która podniesie poziom białka. Dla simentala takie żywienie w zupełności wystarcza, natomiast nie wyobrażam sobie żywienia hf-ów bez zakupu poekstrakcyjnej śruty sojowej czy też rzepakowej – stwierdził hodowca.

O tym, że rasa simentalska jest zdrowym i odpornym bydłem, dobrze czującym się w warunkach mniej intensywnych świadczy fakt, że w tym stadzie średni wiek brakowanej krowy to 8–10 lat.

r e k l a m a

Otwarte wiaty
na głębokiej ściółce

Wojciech Goryl postawił na zimny wychów, zatem wszystkie grupy zwierząt od cieląt po krowy zasuszone, utrzymywane są w otwartych wiatach z zewnętrznymi stołami paszowymi, a obszary legowiskowe stanowi głęboka ściółka.

– Dla bydła bardzo ważny jest dostęp do świeżego powietrza, a niskie temperatury nie są tak szkodliwe
jak te wysokie podczas lata. Ponadto warunki zimnego wychowu idealnie sprawdzają się w przypadku rasy simentalskiej. W takim systemie wzrasta zdrowotność zwłaszcza cieląt, co rzutuje na ich całe przyszłe życie – podkreślił Wojciech Goryl.

Co ciekawe, od marca bieżącego roku krowy doją się na robocie udojowym DeLaval VMS i jest to najprawdopodobniej jedyne lub jedno z nielicznych, gospodarstwo ekologiczne z dojem automatycznym w kraju. Rolnik wybrał ruch kierowany z bramkami selekcyjnymi. Oznacza to, że krowa, która powinna odwiedzić robota, gdyż minął odpowiednio długi czas od poprzedniego doju, przechodząc z części żywieniowej do części legowiskowej kierowana jest przez bramkę selekcyjną do poczekalni przy robocie.

Hala wesprze robota

Robot zastąpił halę udojową DeLaval typu rybia ość 2x5 stanowisk. Jednak nie oznacza to, że hala została sprzedana. Nic bardziej mylnego. Co więcej, już niebawem zostanie ponownie uruchomiona.

– Mamy dużo jałówek cielnych i stado podstawowe będzie niebawem tak liczne, że jeden robot nie da rady wydoić wszystkich krów. Zatem część z nich oddzielimy i skierujemy do doju tradycyjnego na hali udojowej. Od początku mieliśmy taki plan, aby krowy, które trzeba podganiać do robota lub mają niestandardowe ułożenie strzyków były dojone na hali udojowej. To nie tylko pozwoli doić nam więcej niż 70 krów, bo taka bariera jest na jednym robocie, ale wyeliminuje też brakowanie krów problemowych pod względem doju automatycznego – wyjaśnił Wojciech Goryl.

Obecnie przeciętna krowa doi się na robocie 2,7 raza na dobę, a średni dój trwa nieco ponad 5 minut. Na halę udojową rolnik chce skierować też krowy kończące laktacje, które nie dają już dużo mleka i w zupełności wystarczy im dwukrotny dój.

Głównym powodem zakupu robota udojowego było uniezależnienie się od pracowników najemnych Oprócz robota w gospodarstwie zamontowano też inne sprzęty od DeLaval, takie jak: czochradło aktywne, stacja paszowa, poidła oraz schładzalnik mleka.

Od samego początku produkcji mleka rodzice Wojciecha Goryla związali się z OSM w Nowym Sączu. Po kilkunastu latach współpracy młody rolnik bardzo pozytywnie ocenia współpracę z mleczarnią.

– Wypłata zawsze jest na czas, a nawet i wcześniej. Nie ma problemów z zaliczką na poczet wypłaty, rano dzwonimy, a popołudniu pieniądze są na koncie. Taki zaufany partner jest ważny zwłaszcza w dzisiejszych trudnych czasach, kiedy ceny środków produkcji wręcz zwariowały – zakończył młody rolnik.

Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a