Często nie zdajemy sobie sprawy z zagrożenia, jakie czyha na nasze uprawy więc nie przestrzegamy zmianowania i następstwa roślin po sobie. Warto brać to pod uwagę, żeby uniknąć przykrych niespodzianek. Już jesienią przecież rozpoczynamy przygotowywanie zagonów pod przyszłoroczne uprawy.
Rekord długości przetrwania w glebie bije rak ziemniaka, który trwa do 25 lat, a to znaczy, że przez 25 lat może infekować uprawy ziemniaka. Kolejnym rekordzistą, a właściwie rekordzistką, jest kiła kapusty, której zarodniki mają zdolność przetrwania w glebie do 9 lat. To oznacza, że rośliny kapustne może infekować przez lata. Kiła kapusty jest bardzo groźną chorobą, która powoduje powstawanie na korzeniach kapustnych charakterystycznych narośli. Sklerocja, czyli przetrwalniki zgnilizny twardzikowej, w glebie mogą przetrwać do 3 lat. Objawy tej choroby znajdziemy na korzeniach warzyw czy łodygach, na przykład słonecznika lub ogórków, w postaci watowatej białej grzybni. 3 lata to również czas przetrwania sprawcy kanciastej plamistości ogórka, a także mokrej zgnilizny. Objawy kanciastości występują na liściach roślin dyniowatych w postaci wodnistych, beżowych plam, które z czasem zasychają i się wykruszają, tworząc nieregularne dziury. Rośliny porażone mokrą zgnilizną gniją i zmieniają się w nieprzyjemnie pachnącą maź.
Jak się bronić? Jedyną skuteczną metodą jest ww. zmianowanie, a także kilkuletnia przerwa w uprawie roślin z tej samej rodziny w danym miejscu.
Małgorzata Wyrzykowska