Składniki: 300 ml oleju, 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 4 jajka, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki sody, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, łyżka cynamonu, szczypta soli; składniki na krem: 30 g cukru pudru, 1 tabliczka białej czekolady, 1 pomarańcza lub 1 cytryna, 50 g masła, 300 g serka śmietankowego, ozdoby z masy cukrowej lub żelki marchewki.
Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem, dodać cynamon, szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz olej. Dodać zmielone orzechy i startą marchewkę. Masę przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temperaturze 180°C, a następnie studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie będzie ostudzony, przygotować krem. Masło stopić, dodać połamaną w kostkę czekoladę i rozpuścić. Z pomarańczy lub cytryny wycisnąć sok. Serek utrzeć z cukrem pudrem, roztopioną czekoladą, masłem i sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. Masą posmarować ostudzone ciasto i ułożyć ozdoby cukrowe. Schładzać w lodówce przez co najmniej 40 minut.