Rolnicy posiadający gospodarstwa położone z powodu wystąpienia afrykańskiego pomoru świń na obszarach objętych ograniczeniami II i III, czyli w strefie czerwonej i różowej, którzy chcą przemieszczać zwierzęta poza strefy ASF, muszą w ramach obowiązujących zasad bioasekuracji sporządzić plan bezpieczeństwa biologicznego. Natomiast na obszarze objętym ograniczeniami I (strefa niebieska), właściciele trzody chlewnej muszą mieć taki plan, jeśli sprzedają świnie lub pochodzące z nich mięso poza granice kraju.
Plany trzeba sporządzić do 30 listopada 2021 roku, choć pierwotnie miały one obowiązywać od 1 listopada. Wielu producentów świń nie zdążyło ich jednak przygotować, dlatego organizacje branżowe apelowały o wydłużenie tego terminu. Posiadanie planu bezpieczeństwa biologicznego jest jednym z wymagań zawartych w rozporządzeniu wykonawczym Komisji Europejskiej (UE) 2021/605 z 7 kwietnia br. ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń.
Wzory dokumentów dla gospodarstw utrzymujących do 300 sztuk oraz powyżej 300 świń średniorocznie oraz niezbędne wytyczne można znaleźć na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii. Plan musi zostać zatwierdzony przez powiatowego lekarza weterynarii, a pomocy w jego przygotowaniu udzielają również pracownicy Ośrodków Doradztwa Rolniczego. Brak planu bezpieczeństwa biologicznego będzie uniemożliwiał wywóz świń poza strefy ASF.
W planie powinno być opisane między innymi to, jak zostały ustanowione strefy czyste i brudne w gospodarstwie. Część czysta może obejmować wyłącznie budynki inwentarskie oraz miejsca przechowywania paszy i ściółki. Nie ma wymogu tzw. szatni przepustowych, ale należy wyznaczyć miejsca zmiany odzieży oraz obuwia i włączyć je do strefy brudnej. Trzeba opisać procedury czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu, sprzętu oraz gdzie znajdują się maty oraz niecki dezynfekcyjne i jak często są uzupełniane. Instrukcja przygotowania środka dezynfekcyjnego musi być dostępna w gospodarstwie do wglądu.
W planie bezpieczeństwa biologicznego muszą się znaleźć zasady dotyczące wprowadzania świń do stada. Przez 30 dni nie mogą one mieć bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami przebywającymi w gospodarstwie. Wymóg będzie spełniony, gdy znajdą się w osobnym pomieszczeniu, a ich obsługa będzie odbywała się na końcu. W opisie nie może zabraknąć informacji na temat wielkości budynków, rodzaju produkcji (cykl otwarty czy zamknięty), liczby świń z podziałem na grupy technologiczne, systemu utrzymania zwierząt (ściółka czy ruszt) oraz przygotowania i zadawania paszy, usuwania obornika, gnojowicy.
ds