XJakie są zasady sprzedaży produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego? Czy taką działalność można prowadzić w ramach gospodarstwa agroturystycznego?
YUstawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia w art. 3 pkt 29b określa, że handel detaliczny polega na produkcji żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym i zbywaniu takiej żywności:
konsumentowi końcowemu lub
do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego.
Handel detaliczny oznacza obsługę i/lub przetwarzanie żywności i jej przechowywanie w punkcie sprzedaży lub w punkcie dostaw dla konsumenta końcowego. Określenie to obejmuje terminale dystrybucyjne, działalność cateringową, stołówki zakładowe, catering instytucjonalny, restauracje i podobne działania związane z usługami żywnościowymi, sklepy, centra dystrybucji w supermarketach i hurtownie.
Według art. 44a ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego:
mogą być dokonywane w ilościach dostosowanych do potrzeb konsumentów;
nie mogą stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na ochronę zdrowia publicznego;
podlegają nadzorowi organów odpowiednio Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej.
Ustawa ta wskazuje także, że zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego odbywa się, jeżeli zakłady te są zlokalizowane na obszarze województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji tej żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego, lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa sąsiadujących z tym województwem.
Konieczne jest także dokumentowanie w sposób umożliwiający określenie ilości zbywanej żywności. Dokumentacja powinna zawierać: numer kolejnego wpisu, datę sprzedaży oraz ilość i rodzaj sprzedanej żywności.
Maksymalne ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakres i sposób jej dokumentowania określa Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w tej sprawie. Limity roczne są wskazane w załącznikach do tego aktu prawnego.
Ponadto w miejscu zbywania żywności umieszcza się w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta napis „rolniczy handel detaliczny” oraz dane obejmujące: imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego, adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności i weterynaryjny numer identyfikacyjny.
Rolniczy handel detaliczny można prowadzić także w ramach gospodarstwa agroturystycznego. Rolników zainteresowanych prowadzeniem takiej działalności odsyłam do strony internetowej resortu rolnictwa, na której znajduje się wiele podstawowych informacji na ten temat. ●