<p style="margin-left:24.0pt">Witamina D – znana jako kluczowy składnik zdolności organizmu do wchłaniania i zatrzymywania wapnia (niezbędnego dla procesów takich jak rozwój i utrzymanie zdrowych kości) – odgrywa również ważną rolę w obronie immunologicznej organizmu. <p style="margin-left:24.0pt">Nowe badanie opublikowane w Journal of Dairy Science prezentuje wpływ różnych źródeł i ilości witaminy D na krowy mleczne i podkreśla obiecujące możliwości poprawy zdrowia i dobrostanu. <p style="margin-left:24.0pt">Badanie przeprowadzone przez naukowców z Universytetu Florydy w USA skupiło się na ciężarnych krowach mlecznych, ponieważ ciąża i laktacja zwiększają zapotrzebowanie na wapń, co może wpływać na rezerwy wapnia matki, a takie dynamiczne zmiany zachodzą, gdy krowy są najbardziej podatne na choroby. Nic więc dziwnego, że witamina D może być w tym czasie szczególnie ważna. <p style="margin-left:24.0pt">U krów mlecznych, podobnie jak u ludzi, organizm może wytwarzać witaminę D pod wpływem światła słonecznego lub wchłaniać ją ze źródeł pokarmowych. Naukowcy zbadali więc suplementację dwóch różnych form witaminy D: cholekalcyferolu lub kalcydiolu, o jeden lub trzy miligramy powyżej ilości dostarczanej w standardowej diecie dla krów mlecznych, która zawierała 0,02 mg cholekalcyferolu na kilogram suchej masy. <p style="margin-left:24.0pt">Cholekalcyferol jest formą witaminy D, którą zazwyczaj uzupełnia się zwykle w diecie krów. Okazuje się jednak, że mniej używana forma, kalcydiol, jest o krok do przodu w aktywacji witaminy D i ma potencjalną korzyść w postaci utrzymania odpowiedniego stanu organizmu przy mniejszych dziennych dawkach w diecie. <p style="margin-left:24.0pt">Wielokrotne pobieranie próbek krwi pozwoliło naukowcom na porównanie stężeń krążących metabolitów witaminy D, minerałów i metabolitów we krwi oraz stężenia i aktywności białych krwinek, które są niezbędne dla zdolności organizmu do reagowania na infekcje, w tym na infekcje bakteryjne, które powodują np. zapalenie macicy czy zapalenie wymienia. Zespół wyekstrahował również DNA z białych krwinek, aby określić ilościowo ekspresję kilku genów związanych z funkcją odpornościową. Naukowcy odkryli, że krowy otrzymujące witaminę D w postaci kalcydiolu miały zwiększoną ekspresję genów kodujących białka potrzebne do adhezji i migracji komórek, rozpoznawania patogenów i ich unieszkodliwiania, w porównaniu z tymi, którym podawano cholekalcyferol.Takie zmiany mogą zwiększyć zdolność wrodzonego układu odpornościowego do zwalczania infekcji we wczesnej laktacji. <p style="margin-left:24.0pt">Badacze stwierdzili zatem, że zmiany zaobserwowane w eksperymencie sugerują, że dostarczanie witaminy D w ilościach przekraczających ilości potrzebne do zapobiegania niedoborowi, w szczególności poprzez suplementację kalcydiolem, może odgrywać istotną rolę we wspieraniu wrodzonej obrony immunologicznej krów mlecznych. <h4 style="margin-left:24pt">Beata Dąbrowska <h4 style="margin-left:24pt">