Przed świętami
– w okolicach 15 grudnia zaczną się gorsze czasy dla mleczarstwa. Oznaki są już widoczne na rynku: masło w kostkach kosztuje poniżej 25,50 złotego za kilogram. Tanieje też masło w blokach, ale te zawsze można zamrozić. Korzystne są nadal ceny śmietany przerzutowej – około 32 groszy za jednostkę tłuszczu. Od 15 grudnia – data umowna – eksport wyrobów mleczarskich będzie miał charakter symboliczny. Tym sposobem będziemy zdani na niełaskę wielkich sieci handlowych. A owa niełaska jest bardzo kosztowana dla rolników i zakładów mleczarskich. Jak stanie eksport, to i na dodatek wielkie sieci ograniczą zamówienia. Spadnie też cena mleka przerzutowego! Zaś producenci galanterii będą mieli spore problemy. Dotyczy to nade wszystko małych i średnich firm, ale nie tylko ich! Są też takie spółdzielnie jak np. OSM Garwolin - wprawdzie jest to większa firma – które w tym trudnym okresie ograniczą produkcję rynkową i będą wytwarzały odtłuszczone mleko w proszku oraz masło w blokach. Oczywiście proszek trafi do magazynu, zaś masło będzie przechowywane w mroźni.