Poparty danymi z całej dekady, globalny raport prezentuje wiedzę na temat bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście przyszłości i trwającej walki z głodem. Drugi rok z rzędu Indeks ten pokazuje spadek wskaźnika bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie globalnym.
Indeks GFSI mierzy poziom
bezpieczeństwa żywnościowego w 113 krajach, oceniając kategorie takie, jak przystępność cenowa żywności, jej dostępność, jakość i bezpieczeństwo oraz zasoby naturalne i odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu.
– Na przestrzeni 10-lecia indykator definiujący dostępność żywności w Polsce stale wzrastał. Wyższy wskaźnik Polski w kategorii "Zasoby Naturalne i odporność na zmiany klimatu" jest efektem korzystnych zmian związanych z dostosowaniem się naszego kraju do zmieniających się warunków klimatycznych. Polska jest obecnie jednym z 27 krajów z Indeksu, które otrzymały najwyższy wskaźnik w kategorii "Zasoby naturalne i odporność systemów żywnościowych na zmiany klimatu/ Zarządzanie ryzykiem katastrof". To efekt wdrożonego "Strategicznego planu adaptacji dla sektorów i obszarów wrażliwych na zmiany klimatu do roku 2020 z perspektywą do roku 2030" oraz obowiązującej polityki zarządzania ryzykiem katastrof. W Polsce znacznie rozwinęła się infrastruktura rolna. W tym obszarze zanotowano poprawę o 10,2 punktu. Ponadto, poprawiliśmy wskaźniki w zakresie bioróżnorodności ekosystemów wodnych i presji związanej z urbanizacją – mówi Przemysław Szubstarski, Country Leader Corteva Agriscience Polska.
Globalne notowania wskaźnika
bezpieczeństwa żywnościowego spadają, niestety drugi rok z rzędu. Według Economist Impact, Indeks GFSI wskazuje w 2021 roku wielowymiarowy spadek wskaźnika dostępności żywności.
– Przez ostatnie dziesięć lat GFSI dostarczał liderom i interesariuszom systemów żywnościowych na całym świecie twarde dane i poparte danymi dowody potrzebne przy tworzeniu prawodawstwa i programów mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego – mówi Pratima Singh, zarządzająca GFSI w Economist Impact. – Indeks wskazuje na to, że choć w ciągu ostatnich dziesięciu lat pojedyncze kraje zrobiły wielkie kroki w kierunku rozwiązania problemów z bezpieczeństwem żywnościowym, systemy żywnościowe nadal są wrażliwe na zmiany ekonomiczne, klimatyczne i geopolityczne. W celu wyeliminowania problemów głodu i niedożywienia na świecie wymagane są zmiany na wszystkich poziomach: regionalnym, narodowym i globalnym.
Raport Economist Impact opisuje kilka czynników, które istotnie wpływają na indykatory Indeksu i korelują z przyspieszonym spadkiem wskaźnika bezpieczeństwa żywności:
r e k l a m a
pandemia COVID-19,
czynniki związane ze zmianą klimatu, których wpływ jest coraz większy,
r e k l a m a