r e k l a m a
Chcąc założyć plantację
brzoskwiń i nektarynek, należy zapoznać się przede wszystkim z ich wymaganiami. Można je uprawiać na terenie całego kraju, lecz uprawa towarowa wymaga najbardziej odpowiedniego miejsca, czyli wskazana jest południowo-zachodnia część Polski. Oprócz temperatur, choć mają niebagatelne znaczenie, ważna jest gleba. Wybieramy dla nich najcieplejsze, osłonięte od wiatrów, słoneczne stanowisko. Gleba powinna być przepuszczalna, żyzna o obojętnym odczynie pH, czyli ok. 7. Drzewa bardzo źle znoszą zbite, mokre i kwaśne gleby, a także suche i jałowe piaski. Jeżeli posadzimy je na nieodpowiednim stanowisku, będą chorowały, zauważymy brak owoców, a czasem zaczną wypadać. Ponieważ drzewa wykazują intensywny i silny wzrost, mają duże wymagania pokarmowe i niezbędne jest coroczne nawożenie. Dokarmianie wykonujemy wiosną stosując nawozy o podwyższonej zawartości azotu i potasu.Utrudnieniem w uprawie jest konieczność systematycznego i silnego cięcia drzew. Choć są to rośliny ciepłolubne, dzięki pracom naukowców są odmiany wytrzymujące spadki temperatur do minus 25°C. Przed nasadzeniami stanowisko dokładnie odchwaszczamy usuwając chwasty stałe, takie jak perz, mniszek lekarski, skrzyp. Zasilamy glebę nawozami mineralnymi do drzew owocowych lub obornikiem, który stanowi najlepsze źródło makro- i mikroelementów a następnie szybko przyorujemy, by nie uległ zwietrzeniu. Technika sadzenia jest taka sama jak pozostałych drzew owocowych. Odstępy między rzędami i drzewami w rzędzie uzależnione są od odmiany. Podczas sadzenia należy zwrócić uwagę, by miejsce szczepienia znajdowało się nad powierzchnią ziemi.
Wybierz odmianę
najbardziej dopasowaną do potrzeb i warunków. Wśród brzoskwiń polecana jest obficie plonująca, mrozoodporna i odporna na choroby odmiana Harnaś. Rodzi średniej wielkości owoce o żółtej, pokrytej silnym rumieńcem, omszonej skórce. Dojrzewa na przełomie lipca i sierpnia. Miąższ łatwo się oddziela od pestki, jest, żółty, zwarty i soczysty. Inka jest cenioną przez sadowników za dobre i regularne zbiory. Owoce są bardzo duże, dojrzałość zbiorczą osiągają na przełomie sierpnia i września. Pokrywa je ciemnożółta omszona skórka z rumieńcem pomarańczowo-czerwonym. Miąższ łatwo odchodzi od skórki, jest słodki i bardzo aromatyczny. Odmiana wytrzymuje temp. do minus 20°C i łatwo się regeneruje. Rakoniewicka wyjątkowo odporna na silne mrozy i wiosenne przymrozki. Rodzi owoce dojrzewające we wrześniu o nieco zielonkawej skórce z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest jasny, łatwo oddzielić go od pestki, bardzo soczysty. Redhaven uchodzi za jedną z najsmaczniejszych odmian. Rodzi duże owoce pokryte złocistą skórką z jaskrawoczerwonym rumieńcem. Miąższ łatwo odchodzi od pestki, jest żółtopomarańczowy, soczysty i słodki. Wykazuje słabą mrozoodporność i polecana do uprawy w cieplejszych regionach. Royalvee dojrzewa pod koniec lipca. Rodzi owoce o jasnopomarańczowej skórce z czerwonym rumieńcem, która skrywa żółty miąższ. Polecana do uprawy w cieplejszych rejonach kraju. Ufo Saturn tworzy spłaszczone, wyjątkowo słodkie owoce dojrzałe pod koniec lipca. Velvet rodzi kuliste owoce o jasnopomarańczowej skórce, pomarańczowym słodkim i soczystym miąższu z charakterystycznymi czerwonymi żyłkami w okolicy pestki. Dojrzewa w połowie sierpnia. Zwyczajna Reliance może pochwalić się czerwonymi owocami o smacznym, soczystym i słodkim, bardzo intensywnym smaku. Do zbioru gotowa w połowie sierpnia. Wykazuje dużą mrozoodporność.Z nektarynek polecana jest odmiana Harco o dużych kulistych owocach pokrytych czerwonym, marmurkowym rumieńcem. Dojrzewa w drugiej połowie sierpnia. Jest średnio odporna na mróz, ale pąki kwiatowe dobrze znoszą wiosenne przymrozki. Harblaze wytrzymuje spadki temperatur do minus 20°C, rodzi owalne owoce ze skórką o karminowoczerwonym rumieńcem. Wartą uwagi jest Fantasia rodząca duże owoce z pomarańczową skórką i czerwonym rumieńcem. Dojrzewa na przełomie sierpnia i września. Średnio odporna na niskie temperatury i kędzierzawość liści. Red Gold doskonale czuje się w naszym klimacie. Rodzi duże i smaczne, słodkie i soczyste owoce o żółtej skórce oblanej soczyście czerwonym rumieńcem. Dojrzewa pod koniec sierpnia.