Jak zmniejszyć stres u loch
W celu zmniejszenia stresu oksydacyjnego należy skupić się przede wszystkim na ograniczeniu stresu żywieniowego. Locha powinna prosić się ze stosunkowo opróżnionym przewodem pokarmowym, dzięki czemu ilość bakterii w jelitach jest zredukowana. Zbyt obfite żywienie paszami ubogimi we włókno w okresie okołoporodowym oraz brak ruchu mogą prowadzić do zaburzeń w perystaltyce jelit i występowania zaparć i gorączki u loch. W początkowej fazie laktacji również nieodessana siara może powodować powstawanie stanów zapalnych gruczołów sutkowych.
Jednym z rozwiązań mających na celu poprawę zdrowia loch i ograniczenie stresu jest włączenie do diety związków antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Mogą to być związki bioaktywne pochodzenia roślinnego oraz antyoksydanty, w tym witamina E. Ważne jest też podawanie wystarczającej ilości wody w okresie okołoporodowym, gdyż przez duże pobranie wody wspomagane jest oddawanie moczu i wydalanie bakterii chorobotwórczych. Odpowiednia ilość wody podawana lochom obniża też pH moczu, co jest konieczne do zapobiegania gorączce poporodowej oraz infekcji dróg moczowych.