Rozwój gruczołu mlekowego odbywa się w 5 etapach: w okresie płodowym, przed osiągnięciem dojrzałości płciowej, po jej osiągnięciu, w ciąży i w laktacji. Jednak od 4. miesiąca życia do osiągnięcia dojrzałości płciowej wymię rośnie kilka razy szybciej niż cały organizm jałówki.
Pozostało 0% artykułu. Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
W tym bowiem czasie komórki wymienia stają się coraz większe i coraz większa jest ich ilość. Czy hodowca może w jakikolwiek sposób wpływać na rozwój gruczołu mlekowego przed osiągnięciem dojrzałości płciowej? Owszem. Poprzez odpowiednie żywienie, które wpływa na gospodarkę hormonalną młodego organizmu. Hormonami, które w rozwoju gruczołu mlekowego odgrywają podstawowe znaczenie jest prolaktyna i somatotropina (hormon wzrostu). Badania potwierdziły, że energetyczne przekarmianie jałówek w okresie od 4. miesiąca życia do osiągnięcia przez nie dojrzałości płciowej (9–11 miesiąc) powoduje, że oprócz zwiększonych kosztów bogatszej dawki, można spodziewać się dodatkowych strat. Przekarmiane w tym czasie jałówki w przyszłości będą produkowały o 20–30% mleka mniej, w stosunku do swojego potencjału genetycznego. Naukowcy tłumaczą to faktem, iż w organizmie intensywnie żywionej jałówki, której krew szybko krąży przez wątrobę, metabolizowana jest znaczna ilość hormonu wzrostu, odpowiedzialnego za rozwój gruczołu mlekowego. A zatem, dawki energetyczne dla jałówek w tym okresie zmniejszają nawet o 45% poziom somatotropiny, prowadząc tym samym do mniejszego udziału tkanki parenchymatycznej w wymieniu, którą zastępuje tkanka tłuszczowa. Tak więc szybkie tempo wzrostu młodych jałówek może pogarszać rozwój gruczołu mlekowego. Z drugiej jednak strony, dbałość o dobre przyrosty jałówek jest niezwykle istotna i w zaleceniach żywienia jałówek, w okresie od 4. miesiąca do uzyskania dojrzałości płciowej, zaleca się zapewnienie wystarczającego poziomu dobrej jakości białka w dawce, aby umożliwić zwierzętom osiąganie dobrych przyrostów.