Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Łosoś pieczony z puree z groszku

Data publikacji 14.02.2021r.

Składniki: 1 filet z łososia; na marynatę: kawałek świeżo startego imbiru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka kurkumy; na purée z żółtego groszku: 1 szklanka groszku żółtego pogłówkowanego, 1 cebula, 1 łyżka majeranku, 1 marchewka, 2 łyżki masła klarowanego.
Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać razem, natrzeć rybę. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Groszek przelać wodą, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i gotować go do miękkości (około 30 minut), co jakiś czas mieszając. Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Zeszklić razem na maśle klarowanym. Jeśli w groszku jest za dużo wody, można ją delikatnie odlać. Groszek wymieszać z cebulą i marchewką, solą, pieprzem i majerankiem. Łososia podawać z purée i sałatką.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a