Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu chce uczyć produkcji prosiąt
Zajęcia prowadzone będą w trybie weekendowym od piątku do niedzieli, nie tylko w Poznaniu, ale także jeden zjazd w Krakowie oraz dwa zjazdy w dużym gospodarstwie Inter Agri w miejscowości Zawory w województwie wielkopolskim w powiecie śremskim. Poprowadzą je najlepsi fachowcy w branży trzody chlewnej, wśród których są między innymi profesorowie: Zygmunt Pejsak (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie), Marek Świtoński (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Daniel Korniewicz (firma LNB), Tomasz Schwarz (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie), Małgorzata Pomorska-Mól (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu) czy Anna Rząsa (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), a także dr Marian Porowski z prywatnej kliniki weterynaryjnej. Podczas zajęć poruszone zostaną między innymi zagadnienia z zakresu: genetyki, zdrowia i bioasekuracji, rozrodu, nowoczesnych technologii produkcji oraz żywienia.
Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego oraz uzyskanie pozytywnej oceny praktycznych elementów studiów. Kurs trwa jeden semestr i kosztuje 12 tys. zł netto. Jest to cena promocyjna z 25-procentowym rabatem. Kolejne edycje będą kosztowały 16 tys. zł netto. Nabór chętnych odbywa się do 15 marca, a maksymalna liczba uczestników kursu ze względu na stan pandemii i wymogi sanitarne to 12 osób. Kurs odbywa się stacjonarnie, gdyż ważna jest praktyka i zdobywanie wiedzy oraz doświadczenia bezpośrednio w specjalistycznych gospodarstwach oraz na uczelni. Obowiązuje kolejność zgłoszeń. ds