Chlebek naan z humusem
Składniki na humus: 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki albo ze słoika), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek pasty sezamowej (tahini), 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżka oleju sezamowego albo oliwy, sól, pieprz.
Wykonanie: Drożdże utrzeć z ciepłą wodą i cukrem, odstawić pod przykryciem, aż drożdże zaczną pracować. W misce wymieszać mąkę, sól, olej, jogurt naturalny i dodać rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagnieść ciasto powtórnie, podzielić na 8–10 części. Rozgrzać patelnię teflonową. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i układać na patelni. Smażyć placki po 5 minut z każdej strony. Składniki na humus zmiksować w blenderze, dodając kilka łyżek zalewy albo wody z gotowania. Pasta powinna mieć zwartą, ale kremową konsystencję.