Pod presją pogody i agrofagów
– Tegoroczne zbiory buraka cukrowego, ze względu na niekorzystne dla uprawy warunki pogodowe oraz szkodniki, które zaatakowały uprawy naszych plantatorów w czasie całego cyklu produkcyjnego, okazały się być niższe niż pierwotnie zakładaliśmy. Ostatecznie wyprodukowaliśmy 820 tys. ton cukru z 6,2 mln ton skupionych buraków. Doświadczenie i ciężka praca polskich plantatorów pozwoliły na przeprowadzenie kampanii pomimo wyjątkowo trudnych warunków atmosferycznych – mówi Krzysztof Kowa, prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej.
W 2020 roku warunki pogodowe były niekorzystne dla rozwoju buraka cukrowego przez niemal cały okres wegetacji. Wiosna była sucha i chłodna, z przymrozkami występującymi lokalnie do 20 maja, przez co początkowy rozwój roślin był ograniczony. Bardzo intensywne opady deszczu w maju i czerwcu sprzyjały rozwojowi chorób korzeni, a długotrwałe wysokie temperatury powietrza w okresie letnim, bez deszczu powodowały, że rośliny więdły. Dodatkowo ciepła jesień nie wstrzymywała wegetacji roślin, w wyniku czego korzenie buraka nie dojrzewały, a znajdowały się stale w fazie wzrostu. W trakcie kampanii intensywne opady deszczu utrudniały zbiór i zwózkę buraków.
Jak KSC informuje w komunikacie – w 2020 r. plantatorom buraka na całym obszarze kontraktacyjnym silnie dały się odczuć szkodniki: mszyce i pchełka burakowa (wiosną) oraz błyszczki, rolnice i piętnówki (latem i jesienią). Szarek komośnik szczególnie dał się we znaki plantatorom w rejonie południowo-wschodnim, przez co wielu buraki przesiewało. W przypadku chorób dotkliwe było porażenie chwościkiem burakowym, które najwcześniej wystąpiło w południowo-wschodnim rejonie i z czasem objęło cały obszar kontraktacji KSC.
r e k l a m a
Właściwa zakończona, a trwa sokowa
Jako ostatnia kampanię właściwą zakończyła, po 116 dniach pracy Cukrownia Kluczewo. Średni czas pracy zakładów w 19. kampanii wyniósł 107 dni. W lutym i marcu w Cukrowniach w Kruszwicy, Nakle i Werbkowicach trwa natomiast kampania sokowa, czyli przerób soku gęstego z buraków na cukier. Produkcja cukru z soku gęstego, wytworzonego wcześniej i przechowywanego w zbiornikach pozwala na skrócenie czasu przerobu buraków i zwiększa możliwości przerobowe zakładów poprawiając efektywność procesów produkcyjnych.– Od kilku lat prowadzimy kampanię sokową w trzech naszych cukrowniach, istotnie poprawiając ich parametry produkcyjne. Inwestycje w technologie realizowane ze środków własnych wypracowanych dzięki kampaniom cukrowniczym są niezwykle ważne dla budowania konkurencyjnej pozycji KSC na polskim rynku i są częścią naszego kodu korporacyjnego. Dlatego tak jak w ubiegłych latach zyski z produkcji chcemy przeznaczać na zwiększanie potencjału rozwojowego wszystkich poszczególnych naszych lokalnych oddziałów. Za trudy kampanii bardzo dziękuję wszystkim plantatorom i pracownikom – dodaje Krzysztof Kowa, prezes KSC.