Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Stół paszowy zawsze pełny

Data publikacji 21.02.2021r.

Wielkość pobrania suchej masy rozgrywa się przy stole paszowym. Z tego też względu zarządzanie stołem paszowym powinno być jednym z elementów kontroli i należy mu poświęcić szczególną uwagę.


Ilość paszy jej zadawanie, a także pory żywienia to bardzo istotne i często niedoceniane elementy, wpływające na wielkość pobrania suchej masy przez krowy, które podchodzą do stołu średnio 12 razy na dobę, a odpas trwa za każdym razem około 20 minut.
Przy stole paszowym wszystkim krowom powinna być zadawana zawsze powtarzalna ilość paszy. Każda krowa, o każdej porze powinna mieć także taki sam dostęp do dawki pokarmowej, w każdym miejscu stołu paszowego. Warunek ten powinien być spełniony również w obszarach częściej zajmowanych przez krowy, np. tam gdzie są przejścia czy poidła. Miejsca te powinny być szczególnie przestrzegane, gdy krowy wracają z doju. Ważne jest, aby stół paszowy nigdy nie był pusty. Na podstawie nagrań zaobserwowano, że krowy po doju często dość agresywnie szukają paszy. Jeżeli się nie dostaną, to w krótkim czasie się położą i nie wstaną od razu, nawet jeżeli niedługo po tym na stole paszowym pojawi się nowa dostawa, świeżej paszy. Nadmierne zagęszczenie zwierząt przy stole paszowym zniechęca niższe w hierarchii osobniki do pobierania paszy. Doskonałym rozwiązaniem, do którego dąży wielu hodowców jest wyodrębnienie oddzielnej grupy krów pierwiastek.Okazuje się bowiem, że kiedy utrzymywane są one osobno, przy stole paszowym spędzają nawet o 15% więcej czasu niż w przypadku utrzymywania z wieloródkami.
Podczas zadawania paszy należy zwrócić uwagę na to, czy pasza zadawana jest bezpośrednio przed drabinami paszowymi. Jeśli umieścimy karmę w odległości 20 cm większej, krowy będą musiały włożyć więcej wysiłku, żeby się do niej dostać. Błąd ten nie jest co prawda widoczny bezpośrednio po zadaniu paszy, jednak po kilku godzinach widać, iż większość paszy, która była w zasięgu krów została zjedzona, a do reszty krowy nie dosięgają i po pewnym czasie przestają próbować.
Pasza powinna być zadawana zawsze o tych samych porach dnia. Przy dwukrotnym zadawaniu, łatwiej jest zwabić krowy do stołu paszowego, co w efekcie zwiększa pobranie paszy. W badaniach wykazano, wprawdzie, że wielokrotne podgarnięcie (co dwie godziny) nie przynosi tych samych efektów, co drugie zadanie paszy, jednakże podgarnianie samo w sobie ma sens. Dzięki niemu krowy mogą dostać się do świeżej paszy, która leżała poza ich zasięgiem.
I jeszcze jedna ważna kwestia. Przed zadaniem paszy, stół paszowy powinie być dokładnie uprzątnięty z resztek jedzenia, a niedojady należy zważyć na przykład poprzez ponowne załadowanie ich do wozu i wykorzystanie później np. dla młodzieży. Ważenie resztek okazuje się mieć ogromne znaczenie. Dlaczego? Gdyż tylko dzięki temu zabiegowi da się określić rzeczywistą ilość pobrania suchej masy. Jak wykazały amerykańskie badania, pobranie paszy jest przeceniane średnio o 0,5 kg. Niedojady powinny stanowić 2–3%. Taki wynik uzyskamy tylko wtedy, gdy przestrzegać będziemy jakże ważnej zasady: stałe ilości paszy, stałe pory jej zadawania i stały do niej dostęp.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a