Wzrost na poziomie powyżej 2% utrzymał cheddar, jego cena wzrosła o 2,4% do 4268 dolarów/t.
Nieprzerywanie od września ub.r. na wartości zyskuje masło. Tym razem zdrożało o 2% do 5129 dolarów/t. Sytuacja w obrocie masłem na GDT jest bardzo zbliżona do tej, którą obserwowaliśmy od połowy 2018 r. do pierwszego kwartału 2019 r.
O 1,1% do 5527 dolarów/t wzrosły ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego, z kolei o 0,4% do 1232 dolarów/t laktozy.
Odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 0,3% do 3207 dolarów/t. Oznacza to, że nie nadrobiło jeszcze ceny straconej na ostatniej aukcji, aczkolwiek jest to cena i tak dużo wyższa niż ta, którą OMP miało na początku br. Przypomnijmy, iż za wyjątkiem aukcji z 2 lutego (wtedy OMP straciło na wartości 1,5%), ceny OMP pną się w górę na GDT od początku listopada 2020 r.