W okresie przejściowym bardzo ważna jest bogata we włókno, niskoenergetyczna i smaczna dawka z 50% udziałem suchej masy oraz cząstkami o długości od 5 do 7 cm, tak aby zachęcić krowy do jedzenia pomimo zachodzących zamian.
Często niedocenianym, ale jakże ważnym zagadnieniem w tym okresie jest także dbanie o dobrostan krów. Należy zwrócić uwagę, aby zapewnić szczególnie większym krowom wystarczająco dużo miejsca przy stole paszowym. Szerokość stołu paszowego powinna wynosić minimum 76 cm, aby pomimo selektywnego jedzenia pobranie paszy nie malało.
W ostatnich 21 dniach nie należy przestawiać krów, ponieważ zmiana grupy wymusza ponowne dopasowywanie się do hierarchii stada, co jest równoznaczne ze stresem zwierzęcia, jego zwiększoną aktywnością oraz podniesionym poziomem kortyzolu, w wyniku reakcji organizmu na stres. Ostatecznie prowadzi to znów do spadku pobrania paszy, przez co zwiększa się deficyt energii i następuje większa mobilizacja tłuszczu zapasowego.