Miód z serwatki
Wykonanie: Zagotować maślankę z mlekiem i przekrojoną na pół laską wanilii (można z wanilii wyskrobać ziarenka, co da jeszcze więcej smaku). W miseczce rozbełtać jajka widelcem, następnie dodać śmietanę. Wlać mieszankę jajek i śmietany na gotującą się maślankę z mlekiem i dalej podgrzewać na małym ogniu mieszając. Po pewnym czasie pojawią się skrzepy sera. Jeżeli widać już wyraźne grudki, przelać płyn przez sitko nakryte gazą. Pozbyć się strąka waniliowego. W ten sposób następnego dnia, po dokładnym odsączeniu serwatki, otrzymujemy delikatny serek typu ricotta. Przechodzimy do uzyskania miodu. Pozyskaną serwatkę przelać do szerokiego garnka i dodać dwa rodzaje cukru oraz łyżkę octu winnego lub soku z cytryny. Wszystko zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dalej gotować, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Proces gotowania trwa dość długo i wymaga cierpliwości. W zależności od rozmiaru garnka i tego, jak mocny dajemy ogień, gęstnienie cieczy może potrwać od 2,5 do kilku godzin. Kiedy roztwór zaczyna się zagęszczać, pamiętać o częstym mieszaniu. Pomocne w tym wypadku bywa narzędzie typu termomix. Kiedy otrzymamy konsystencję ciągnącego się syropu, miód z serwatki jest gotowy. Można go użyć do różnego typu potraw, ciast, naleśników, gofrów, kanapek oraz jako zamiennik miodu np. do napojów, słodzenia herbaty.